Mrozoodporny...
Imbir japoński łac. Zingiber mioga
Jest liściastą wieloletnią byliną pochodzącą z Japonii, Chin i części Południowej Korei.
To zimotrwały członek rodziny imbirów o wąskich, zielonych, zwężających się liściach osadzonych na sztywnych łodygach.
To prawdziwy imbir, chociaż brakuje mu dużego kłącza.
Późnym latem i jesienią na poziomie gleby pojawiają się krótkie łodygi z egzotycznymi, jasnożółtymi kwiatami przypominającymi orchidee, które są lekko pachnące i uważane za kulinarny przysmak w Japonii.
To cenna roślina spożywcza w Japonii, gdzie nowe pędy są cenione jako warzywo, a pąki kwiatowe są uważane za przysmak.
Kłącze, rozłogi i owoce są używane jako przyprawy.
Photo:I, Avenafatua [CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)]
Błyszczące, lancetowate liście obficie pokrywające łodygi stanowią również egzotyczny dodatek do kompozycji ogrodowych.
Wyrastają na wysokość 50-100 cm.
Photo:Hiroshi Kumai [CC0]
Ciekawy kwiatostan Myogi.
Intrygujące owoce z czerwonymi wnętrzami i czarnymi nasionkami w białawych osłonkach.
Photo:zikt10va [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]
Rady ogrodnika:
Może być uprawiany w ogrodzie.
Dobrze rośnie w zacienionym miejscu.
Utrzymuj wilgoć w podłożu podczas aktywnego wzrostu.
Dodaj ściółkę dla zimowej ochrony kłączy - zimuje dobrze (przetestowałam).
Wiosną czekaj cierpliwie, nie stresuj się, bo późno rozpoczyna wegetację, najczęściej pod koniec kwietnia/maj.
Nadaje się też do uprawy w donicach.
W naszej ofercie roślinki ukorzenione w 2-litrowych.