''Daktylo-śliwa''
Hurma wielkokwiatowa
Diospyros grandiflora Hebanowiec
Drzewo owocowe o wysokości do 6-9 metrów. Pochodzi ze wschodnich rejonów Stanów Zjednoczonych, gdzie występuje w zalewowych lasach, a najczęściej w dolinach rzek. Wyróżnia się większymi owocami niż u odmiany azjatyckiej.
Liście ciemnozielone, eliptyczne, owłosione, jesienią wybarwiają się w ciepłych tonacjach złoto-pomarańczowych.
Owocem jest słodka, kulista jagoda o średnicy około 3,5 cm, dojrzała w kolorze purpurowo-czerwonym.
Owoce bardzo smaczne zwane są figami kaki. Zawierają dużo taniny (zanikającej w miarę dojrzewania owoców); nadają się do spożycia po uprzednim sparzeniu. Dojrzewanie można przyspieszyć poprzez przechowywanie owoców hurmy zawiniętych w papier, często w obecności bananów, albo poprzez ekspozycję słoneczną. Krótka ekspozycja na mróz także przyspiesza proces dojrzewania.
Owoce wyglądem przypominają pomidor, z czterema listkami po spodniej stronie. Miąższ jest lekko twardawy, bardzo słodki i ma konsystencję galaretowatą. Wykorzystywany jest głównie do wszelkich konfitur, dżemów i galaretek. Często dodaje się go do sosów słodko-kwaśnych. Wysuszone owoce spożywa się także jako deser.
Owocują obficie już 5-6 letnie drzewka, mające często niewiele ponad metr wysokości, ale, że hebanowce są dwupienne, tylko egzemplarze żeńskie.
Jak u wszystkich hebanowców, owocują również okazy żeńskie rosnące samotnie. Dlatego najlepiej dla dobrych plonów posadzić rośliny obydwu płci.
Warto wiedzieć, że... drewno - biały heban jest cenione dla swojej wytrzymałości.
Rady ogrodnika:
- lubi miejsca słoneczne lub półcieniste, osłonięte,
- preferują glebę dobrze przepuszczalną, żyzną, gliniastą i wilgotną,
- drzewka na zimę przez pierwsze lata powinny być okrywane, starsze są odporne do -20 do -27'C.
W naszej ofercie rośliny o wysokości ok. 10 cm ukorzenione w 2-litrowych pojemnikach.