Ciekawostka dla smakoszy oliwek...
Santolina viridis
To wieloletnia, zimozielona roślina zielna o smaku czarnych oliwek.
Kwitnie od czerwca do września, kwiatki w kolorze żółtym.
Dorasta do 20-40 cm.
Ziele oliwne smakuje i pachnie jak marynowane oliwki.
Warto uprawiać je jako dodatek do potraw kuchni włoskiej. Dodaje się do sałatek, pomidorów, sosów, pesto, do mięsa i ryb.
To roślina lecznicza stosowana w ziołolecznictwie i medycynie ludowej.
Pobudza apetyt, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i ułatwia trawienie.
Ziele oliwne działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie, wspomaga pracę serca.
Rady ogrodnika:
Preferuje stanowisko słoneczne lub półcieniste.
Glebę o pH w granicach 6,6 - 7,8, ubogą, przepuszczalną, bardziej suchą, niż zbyt wilgotną.
Dostatecznie mrozoodporna - chronić zimą przed nadmiarem wilgoci.
Ziele oliwne z powodzeniem można uprawiać również w domu na kuchennym parapecie.
W naszej ofercie rośliny ukorzenione w 1,5-litrowych pojemnikach.
Poniżej przykładowa sadzonka w maju.