O właściwościach prozdrowotnych...
Yacon łac. Smallanthus sonchifolius
Yacon jest bulwiastą rośliną pochodzącą z regionu Andów, gdzie uprawiany jest tam od setek lat. Łatwo adaptuje się do warunków klimatycznych, zwłaszcza do okresów suszy i mrozu. Jest uprawiany w Andach na obszarach położonych na wysokości 500-2750 m n.p.m. Z powodzeniem uprawiany jest także w USA oraz w Europie, przede wszystkim we Włoszech, Rosji, Czechach i Francji, gdzie nazywany jest 'poirre te terre' co oznacza 'gruszka ziemna'. Należy do rodziny Asteraceae (Astrowatych).
To roślina wieloletnia dorastająca do 2 metrów wysokości. Najważniejszą częścią rośliny są podłużne, przypominające ziemniaki bulwy, wytwarzane w ilości od 4 do 20 sztuk. Przeciętna ich masa to 200-500 g, ale zdarzają się także bulwy większych rozmiarów.
Bulwy te są soczyste, chrupiące i słodkawe, nadają się do spożycia zarówno na świeżo, jak i po przetworzeniu.
Photo:NusHub, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Nadziemną część stanowią łodygi mające wysoką wartość użytkową, duże liście oraz kwiaty z żółtymi, promieniście ułożonymi płatkami. Łodygi są grube, w górnej części gęsto omszone, promieniście rozchylają się na zewnątrz.
Liście duże, ciemnozielone, ułożone naprzeciwlegle, kształtem przypominają trójkąt lub serce, a ich długość może dochodzić do 30 cm. Karbowane blaszki liściowe są silnie omszone. Liście i łodygi tej rośliny również są jadalne.
Owocem jest niełupka, niedojrzałe owoce mają barwę fioletową, natomiast w miarę dojrzewania stają się czarne.
Roślina ta nie tylko stanowi odżywczy rodzaj pokarmu, ale jest również lecznicza i posiada szereg zdrowotnych właściwości.
Z części nadziemnej można wykonywać herbatki zdrowotne, które doskonale obniżają poziom cukru i niszczą wolne rodniki.
Mnie bulwy przypominają smakiem mieszankę kalarepki z marchewką. Są niskokaloryczne, a przy tym soczyste, chrupiące i zdrowe.
Zawierają inulinę, zdrowe cukry i białko.
Z yaconu można robić syropy, soki, dżemy czy chrupki. Można je jeść świeże, jak i duszone. Ziemniak ten jest odpowiedni dla chorych na cukrzycę i polecany w odchudzaniu.
To doskonałe warzywo do wykorzystania w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.
Photo:Roba Hille'a, Domena publiczna, via Wikimedia Commons
Rady ogrodnika:
Yacon nie jest wymagający, dlatego z powodzeniem można go uprawiać w ogrodzie.
Wystarczy zapewnić mu dość słoneczne stanowisko i odpowiednie nawodnienie.
Dobrze czuje się nawet w ubogich glebach.
W maju lub czerwcu należy posadzić wykiełkowaną w doniczce roślinę do ziemi.
Bulwy yaconu wykopuje się tuż przed pierwszymi przymrozkami i przechowuje przez miesiąc w ciemnym miejscu bez przykrycia. Następnie zasypuje się torfem, ziemią lub trocinami i przechowuje do około marca.
Moje wykopki (październik):
W naszej ofercie rośliny ukorzenione w 2-litrowych pojemnikach.