Ozdobna i jadalna...
Wiśnia kosmata łac. Prunus tomentosa
Wiśnia z Nanking, taka nazwę lokalną nosi opisywany gatunek.
Pochodzi z Azji, to gatunek wiśni o wyjątkowych walorach i estetycznych i kulinarnych.
Mało znany krzew, a poza wartościami zdobniczymi, posiada jadalne 1 cm średnicy wisienki.
Osiąga w naszych warunkach do 2 m wysokości, pędy ma wzniesione.
Wiosną obsypany jest białoróżowymi kwiatkami.
Na początku lipca pokazują się obficie na całej długości pędu, szklisto czerwone, siedzące na pędzie (wyglądają jakby wyrastały z gałązki), słodkokwaśne, jadalne wisienki; są delikatniejsze w smaku od typowych wiśni.
Średni urodzaj z dorosłego krzewu 5 do 8 kg.
Owocuje corocznie i szybko wchodzi w wiek owocowania.
Jesienią liście przebarwiają się na żółto i czerwono.
Nadaje się na bonsai.
Piękny, ozdobny i zarazem użytkowy krzew godny polecenia.
Może być sadzona w pojemnikach na balkonach i tarasach.
Ciekawie prezentuje się w nasadzeniach żywopłotowych z innymi krzewami liściastymi. Pasuje do ogrodów japońskich, rustykalnych i naturalnych.
Rady ogrodnika:
Odporna na mrozy i nadzwyczaj wytrzymała na suszę. Dzięki tym walorom nadaje się na wszystkie stanowiska, nawet te o skrajnych cechach.
Lubi słońce.
Roślina odporna jest na choroby i szkodniki.
Znosi mrozy nawet do -40 C (!).
Jedynie na co jest wrażliwa - to wszelkie zastoiny wody, szczególnie w okresie wegetacji. W takim podłożu więdnie i zamiera.
Pielęgnujemy wiśnię kosmatą analogicznie jak inne krzewy owocowe, np.: porzeczkę czy agrest.
W naszej ofercie zahartowane rośliny o wysokości ok. 30 cm ukorzenione w 3-litrowych pojemnikach.