Korzenny aromat liści i kwiatów...
Tymianek łac. Thymus vulgaris
Tymianek jest przyprawą o szerokim zastosowaniu. W kuchni wykorzystywany jest jako przyprawa do tłustych mięs, pasztetów, kiełbas i potraw z warzyw strączkowych. Bardzo popularny w kuchni francuskiej. Jest jednym z podstawowych składników ziół prowansalskich.
To zimozielona krzewinka dorastająca do 20 cm wysokości i 50 cm szerokości, tworząca darń. Pędy ma drewniejące, płożące się, pokryte pachnącymi, jaskrawozielonymi listkami.
Bardzo dekoracyjne, purpurowo-różowe kwiaty zebrane w gęste okółki ukazują się wiosną i latem, zwabiając swoim miodowym zapachem mnóstwo pszczół i motyli.
Wspaniała roślina do zadarniania suchych i jałowych stanowisk.
W środowisku naturalnym można ją spotkać w suchych i nasłonecznionych częściach lasów, na miedzach, pagórkach, w szczelinach między skałami i na półkach skalnych.
Niezwykle cenna, urokliwa krzewinka stosowana do zadarniania nawet dużych powierzchni w miejscach piaszczystych i suchych, gdzie inne rośliny nie poradzą sobie. Niezawodna w ogrodach wiejskich i leśnych, gdzie wspaniale prezentuje się jako podszyt pod krzewami czy bylinami, aromatyczna dekoracja pagórków i naturalnych wypełnień ścieżek między płytami kamiennymi.
Sadzona bywa w ogródkach ziołowych, w ogrodach skalnych, a także wśród rozchodników na dachach i rabatach.
Oprócz walorów ozdobnych ma bardzo cenne wartości lecznicze, dzięki czemu chętnie wykorzystywana jest w kuracjach na różne choroby.
Tymianek przyjmuje się pod postacią odwarów, syropów i kropli. Wyciągi z tymianku są dobrym lekiem wykrztuśnym stosowanym na kaszel, koklusz, oraz cennym zielem dla palaczy tytoniu i chorych na przewlekłe nieżyty oskrzeli.
Także poprawia trawienie, likwiduje wzdęcia i hamuje rozwój drobnoustrojów jelitowych. Poza tym, tymianek ma działanie dezynfekujące, dlatego świetnie nadaje się do płukania ust i gardła. Nadaje się także do przemywania skóry trądzikowej, gdyż łagodzi stany zapalne. Okłady stosuje się w leczeniu oparzeń, drobnych skaleczeń, a także w przypadkach użądleń przez owady.
Ziele tymianku należy zbierać w czasie kwitnienia, ścinając młode, niezdrewniałe pędy. Suszyć w cieniu rozkładając cienką warstwą.
Przechowywać w szczelnie zamkniętych pudełkach.
Rady ogrodnika:
- ziele bardzo łatwe w uprawie,
- nie ma żadnych wymagań co do gleby, uwielbia nawet bardzo ubogą, piaszczystą i suchą,
- lubi stanowiska słoneczne i półcieniste,
- znosi wydeptywanie,
- duże powierzchnie można kosić kosiarką po kwitnieniu,
- gatunek całkowicie mrozoodporny,
- roślina miododajna.