Z jadalnymi orzeszkami...
Torreja orzechowa
Torreya nucifera
W stanie naturalnym występuje w Japonii. Rośnie w dolnym piętrze lasów górskich na wyspach Honsiu, Sikoku i Kiusiu. Na wyspie Honsiu występuje do wysokości 1 000 m, na Sikoku - 1 400 m, a na Kiusiu - na wysokości do 1800 m n.p.m.
W Polsce rzadko uprawiana w nielicznych arboretach lub ogrodach botanicznych, a szkoda, bo posiada niezwykłe walory ozdobne i rodzi smakowite orzeszki(!).
To efektowne, iglaste drzewo o symetrycznej koronie. Ma ładny pokrój, lekko ażurową koronę i średnie tempo wzrostu, po 10 latach osiąga w naszych warunkach ok. 4-8 m wysokości, w stanie naturalnym zdecydowanie więcej.
Liście ostro zakończone, sztywne, ciemnozielone, przypominające liście cisu, a po roztarciu przyjemnie pachnące.
Kora gładka, czerwono-brązowa.
Owoce jadalne, eliptyczne, do 3 cm długości, okryte zieloną osnówką.
W Japonii uchodzą za przysmak.
Ze względu na swoją dekoracyjność, warto sadzić ją w ogrodach.
Pięknie prezentuje się posadzona samotnie na dużej przestrzeni.
Doskonale nadaje się też na bonsai.