Roślina jednoroczna przydatna do zbioru już po 5-6 tygodniach uprawy. Jej białe, szerokie, mięsiste ogonki liściowe spożywa się na surowo (surówki, sałatki) jak kapustę pekińską lub po jej ugotowaniu. Uprawia się ją jak kapustę pekińską, najlepiej jako poplon.
Uprawa:
Nasiona wysiewa się wprost do gruntu od połowy lipca do połowy sierpnia w rzędy co 30 cm, na głębokość 1cm. Po wschodach rośliny pozostawia się w rzędzie co 25-30cm.
Uprawiać na żyznej, wilgotnej glebie. Roślina wytrzymuje przymrozki do -5oC.
Właściwości:
Sałata zawiera wiele soli mineralnych i witamin, działa odkwaszająco na organizm, ułatwia także procesy trawienia. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminę B1, B2, kwas nikotynowy, witaminę B6, witaminę C.
W naszej ofercie 1g nasion kapusty chińskiej Pak-Choi.