O zdrowych owocach...
Róża jabłkowata KARPATIA
Ciekawa odmiana dzikiej róży wyróżniająca się dużymi, różowymi kwiatami i czerwonymi, jadalnymi owocami.
To krzew o rozłożystym pokroju dorastający do około 2 m wysokości o silnych, łukowato przewisających pędach.
Liście nieparzystozłożone, zielone.
5-płatkowe, delikatnie pachnące, różowe kwiaty z żółtym środkiem rozwijają się od czerwca do lipca; mają średnicę około 5 cm.

Photo:Muséum de Toulouse / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
Pod koniec sierpnia i we wrześniu zawiązują się obficie owoce: dekoracyjne, duże, dochodzące do 5 cm długości, o owalnym kształcie, czerwone, ze szczeciniastymi wyrostkami.
Róża jabłkowa, jako roślina lecznicza, wykorzystywana jest przede wszystkim ze względu na dużą zawartość witaminy C, jako lek ogólnie wzmacniający.
Z owoców tej róży, jak również z płatków można robić bardzo aromatyczne i zdrowe marmolady, przeciery, konfitury, nalewki, wina, susze itp. Płatki zbiera się w słoneczny, suchy dzień. Owoce należy zbierać mocno dojrzałe. Nadają się również do suszenia.

Róża bardzo rzadko spotykana, warto ją mieć w swoim ogrodzie.
Nadaje się doskonale na nieformowane żywopłoty w ogrodach naturalnych, leśnych i rustykalnych.
Rady ogrodnika:
Lubi stanowiska słoneczne, znosi dobrze susze i zanieczyszczenia powietrza.
Nie ma wymagań co do gleby.
Bardzo odporna na mróz, nawet do -34'C.
W naszej ofercie sadzonki o wysokości około 60-80 cm w 2l donicach.