Rzadko spotykana...
Róża kasztanowa łac. Rosa roxburghii
Pochodzi z Japonii i Chin. Rośnie tam w górskich lasach i zaroślach, nad strumieniami, sięgając do 1400 m n.p.m.
To oryginalna odmiana róży wyróżniająca się dużymi, różowymi, delikatnie pachnącymi kwiatami oraz... jadalnymi owocami przypominającymi kasztany.
Owoce w smaku przypominają melona lub ananasa, są słodkokwaśne i obfitują w witaminy.
Łatwo się je zbiera, ponieważ dojrzałe same opadają z krzewów. W ofercie handlowej znane są pod nazwą „cili fruit”.
Z owoców sporządza się napoje, soki, wina, oferowane są też jako tzw. zdrowa żywność.
Jadalny jest nie tylko mięsisty owoc szupinkowy otaczający właściwe owoce, ale też i one po usunięciu okrywających je włosków i sproszkowaniu stanowią dodatek do mąki, ceniony ze względu na dużą zawartość witaminy E.
W medycynie naturalnej wykorzystuje się także korzenie.
Photo: Daderot / CC0
Ze względu na efektowne kwiaty i dekoracyjne owoce róża ta jest sadzona także jako ozdobna, a jako krzew kolczasty znajduje też zastosowanie w żywopłotach.
Na uwagę zasługują jej soczyście zielone, paprociowe liście - bardzo dekoracyjne.
Photo: Daderot / CC0
Ma gęsty pokrój; dorasta 150 cm wysokości. Kwitnie w czerwcu.
Jej pędy są giętkie, łukowato wygięte, pokryte charakterystyczną, łuszczącą się korą.
Photo: Daderot / CC0
Rady ogrodnika:
Róża tolerancyjna na złe gleby i zacienienie.
Całkowicie odporna na choroby.
Mrozoodporna do -32'C.
W naszej ofercie rośliny o wysokości 60-80 cm w 7-litrowych pojemnikach.