Intrygujące owoce...
Rambutan Jagodzian
Nephelium lappaceum
To wiecznie zielone drzewo owocowe występuje w Azji, gdzie rośnie na wysokościach od poziomu morza do 500-600 m n.p.m., w wilgotnych regionach tropikalnych o regularnych opadach deszczu.
Jego intrygujące owoce o jajowatym kształcie i średnicy do 5 cm mają cienką, skórzastą skórkę, pokrytą brodawkami, z których wyrastają miękkie różowe lub żółte włoski.
Owoce są jadalne, najczęściej spożywane od razu po oderwaniu skórki, która łatwo od nich odchodzi. Obrane są czasami duszone jako deser.
Photo:Whaldener Endo [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]
Warto wiedzieć, że... roślina używana jest w tradycyjnej medycynie chińskiej. Niedojrzałe owoce rambutanu są stosowane w celu złagodzenia biegunki i czerwonki. Okłady z liści lub korzeni rambutanu na skroniach pomagają w złagodzeniu bólów głowy i gorączki. Wywar z kory jest stosowany do produkcji środków na pleśniawki.
W Malezji zwyczajem jest gotowanie obranych owoców, aby oddzielić miąższ od nasion. Po ochłodzeniu skórkę odrzuca się, a nasiona ogrzewa się we wrzątku, aż zmiękną. Najczęściej łączy się je z dużą ilością mięsa i cukru, a następnie zamyka w słoikach. Nasiona rambutanu są wysoko cenione dzięki tłuszczom i olejom, które wykorzystywane są do produkcji mydła. Mogą być również palone i spożywane.
Badania przeprowadzone w University of Malaya wykazały silne działanie antyoksydacyjne ekstraktu ze skórki tego gatunku. Ekstrakt ten samodzielnie albo w połączeniu z innymi substancjami czynnymi może mieć zastosowanie farmaceutyczne i kosmetologiczne.
Photo:Sakurai Midori [CC BY-SA 2.1 jp (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.1/jp/deed.en)]
Rady ogrodnika:
Roślina najlepiej rozwija się w piaszczystej glinie bogatej w materię organiczną lub głębokim torfie, ponieważ potrzebuje odpowiedniego drenażu.
Do kiełkowania należy zapewnić wysoką wilgotność powietrza i ciepło.