Smakowite czerwone pędy o winnym smaku...
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy
Rheum
Jaskrawo zabarwione ogonki liściowe rabarbaru są urozmaiceniem wiosennego ogrodu i jadłospisu.
Rabarbar jest byliną o niewielkich wymaganiach, która może rosnąć przez 10 lat na jednym miejscu. Mięsiste, kruche ogonki liściowe rabarbaru mają orzeźwiający, winny smak, a kolor skórki czerwony. Rabarbar może być przeznaczony na pyszny kompot lub jako dodatek do ciast i deserów. Jest bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B, potas, żelazo i magnez.
Pierwszy zbiór ma miejsce w drugim roku uprawy. Zbierać należy 2-3 pędy z jednej rośliny jednorazowo ukręcając je u podstawy. Z dorosłej rośliny zbiór jest dużo większy w ciągu sezonu tj. od 3 do 10 kg. Najlepiej zbiór przeprowadzać od maja do początku lipca.
Rabarbar posiada również walory dekoracyjne. Jego duże, zielone liście wyrastają na długich ogonkach i mają jajowaty kształt. Zakwita w maju, kwiaty kremowo-białe na wysokich pędach zebrane są w wiechowate kwiatostany.
Najciekawiej prezentuje się jako tło dla niskich bylin lub w towarzystwie innych roślin o dużej sile wzrostu np. sadźców, przetaczników, jeżówek, świecznic czy rodgersji. Cenna roślina do sadzenia w ogrodach naturalistycznych oraz do przydomowych warzywników.
Sadzenie i pielęgnacja:
- bylina bardzo łatwa w uprawie,
- lubi miejsca słoneczne i półcieniste, najlepiej wybrać takie stanowisko, które będzie zacienione po południu,
- wymaga podłoża żyznego, głeboko uprawianego z dodatkiem kompostu,
- sadzić tak głęboko, aby pąki były pod powierzchnią ziemi,
- w okresach bezdeszczowych podlewać obficie,
- podłoże wyściółkować, by zatrzymać wilgoć i utrudnić rozwój chwastów,
- usuwać pojawiające się pędy kwiatowe, ich rozwój jest dużym wysiłkiem dla rośliny,
- jesienią zasilić dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem,
- roślina mrozoodporna.
W naszej ofercie sadzonki ukorzenione w pojemnikach 1,5-litrowych.
W sezonie jesienno-zimowym są bez liści, zimują w kłączach podziemnych.