Główkowate kwiaty o intensywnej woni...
Pysznogłówka czerwona FIREBALL
Monarda
Fantastyczna roślina rabatowa, przyciągająca wzrok kształtem i barwą kwiatów.
Przy wietrze lub przy dotykaniu roślin - wokół nich roztacza się przyjemny zapach.
Bylina pełni lata, o oryginalnych i wyróżniających się kwiatach przypominających rozczochrane czupryny oraz liściach pachnących mięta i tymiankiem. Dekoracyjna także po przekwitnieniu - jej ozdobą stają się brązowe nasienniki, które utrzymują się nawet zimą.
Łodygi liczne, sztywne, pokrój wyprostowany, dorasta do wysokości ok. 100 cm. Kwiaty czerwone, zebrane w główkowate kwiatostany, osadzone na barwnych podkwiatkach pojawiają się od czerwca do września i nadają się do cięcia. U pysznogłówki szkarłatnej dostrzec można drugi kwiat, który wyrasta na krótkiej łodydze ponad kwiatem głównym. Gatunek ten bywa też nazywany bergamotką, bo ma cierpki, cytrynowy aromat, który jest charakterystyczny dla skórki owoców pomarańczy bergamoty.
Pysznogłówki mogą być uprawiane nie tylko na rabatach bylinowych, ale także w kompozycjach naturalistycznych na słonecznym stoku zarośli, w ogrodach ziołowych oraz nad brzegami stawów. Są bylinami o długiej żywotności. Z czasem tworzą obszerne kępy rozrastając się za pomocą podziemnych rozłogów, co czyni je przydatnymi właśnie w nasadzeniach naturalistycznych. Pachnące i intensywnie zabarwione pysznogłówki wabią motyle i pszczoły, a więc posadzone w poblizu tarasów mogą dać okazję do ciekawych obserwacji przez całe lato. Można je również uprawiać na rabatach z przeznaczeniem na kwiat cięty, gdyż jaskrawe, dekoracyjne kwiaty na sztywnych pędach zachowują świeżość i urodę przez długi czas po ścięciu.
Na każdej grządce posadzone w grupach pysznogłówki tworzą rzucające się w oczy akcenty. Najlepiej posadzić je na środku pośród innych roślin, które zakryją nieco łysiejące dolne części ich łodyg oraz podłoże wokół korzeni, co sprzyja też zachowaniu wilgoci w glebie. Można wykorzystać w tym celu niskie byliny kwitnące jesienią, jak astry krzaczaste czy rozchodniki okazałe.
Na rabatach bylinowych pysznogłówki dobrze komponują się z rudbekiami, słonecznikami, przetacznikami, kłosowcani i krwawnikami, natomiast w nasadzeniach naturalistycznych z wysokimi trawami ozdobnymi czy jeżówkami. Na stanowiskach wilgotniejszych, np. na brzegu stawu, idealnymi partnerami będą dla nich liliowce, kosaćce syberyjskie i funkie.
Pysznogłówki uprawiane w ogródkach ziołowych tworzą plamy żywych kolorów ładnie wyglądając w sąsiedztwie szałwi, tymianku i estragonu.
Ciekawostka: Kwiaty pysznogłówki znalazły zastosowanie do przyzdabiania sałatek, drinków, ponczu, deserów - z uwagi na swój kształt, barwę i zapach. Surowcem leczniczym jest ziele i kwiat zarówno w stanie świeżym, jak i wysuszonym. Ze świeżych kwiatów i ziela przyrządzane są napary. Suszone kwiaty stanowią składnik mieszanek herbat leczniczych i aromatycznych. Działają ochronnie na miąższ wątroby i odkażająco. Napar z kwiatu lub kwitnących wierzchołków pędów pysznogłówki - dwie łyżki na szklankę wody, niewątpliwie działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie. W połączeniu z miodem i sokiem malinowym jest dobrym środkiem w łagodzeniu stanów zapalnych gardła, przeziębienia, gorączki, grypy, zapalenia oskrzeli. Może być podawany także dzieciom. Napar należy przyjmować w dawce 300-400 ml dziennie, małymi porcjami.
Suszone liście nadają herbacie smak i zapach earl gray.
Rady ogrodnika:
Pysznogłówka szkarłatna dobrze rośnie w słońcu i lekkim ocienieniu.
Nie ma specjalnych wymagań do gleby, ale stanowisko dla niej powinno być raczej wilgotne, przeciętnie żyzne.
Dość szybko wyczerpuje składniki pokarmowe z gleby, więc trzeba ją co kilka lat przesadzać, albo ściółkować powierzchnie między roślinami kompostem lub dobrze rozłożonym obornikiem.
Jest całkowicie odporna na mróz.
Najlepiej przyciąć stare pędy dopiero wiosną, gdyż pozostawione na zimę nasienniki są dekoracją również w tym okresie.
W naszej ofercie byliny ukorzenione w pojemnikach 2-litrowych.