Jest mieszańcem powstałym ze skrzyżowania porzeczki czarnej z agrestem. W ten sposób łączy w sobie zalety obu gatunków: odświeżającego kwasu agrestowego i jagodowego aromatu.
Porzeczkoagrest to bezkolcowy krzew z długimi pędami przypominający raczej krzew czarnej porzeczki niż agrestu dający olbrzymią ilość smacznych owoców. Liście są podobne do agrestu, ale pachnące jak u porzeczki czarnej. Owoce są wielkości agrestu, rosną w gronach, mają gładką skórkę, czarno-czerwony kolor. Charakteryzują się korzennym aromatem podobnym do czarnej porzeczki i delikatnie kwaskowatym, soczystym smakiem agrestu. Smak ten porzeczkoagrest odziedziczył po obu rodzicach, dzięki temu jest znakomitym owocem na soki, galaretki, dżemy, wina, nalewki, jak i do bezpośredniego spożycia. Owoce posiadają wiele wartościowych dla organizmu składników, jak: witaminy, sole mineralne, pektyny czy antocyjany.
Dojrzewają nierównomiernie w pierwszym i drugim tygodniu lipca i nie mają tendencji do opadania, można więc zbierać je gdy wszystkie dojrzeją, a plony określane są jako wysokie.
Rady ogrodnika:
Dzięki dużej żywotności dobrze tolerują ubogą, piaszczystą glebę, jednakże potrzebują dużo słońca.
Rzadko są porażane przez choroby i atakowane przez szkodniki.
W naszej ofercie drzewka szczepione na pniu na wysokości 90 cm kopane z gruntu.