Portulaka warzywna - nasiona 0,5 g - Portulaca Oleracea
Roślina jednoroczna wysokości 15 - 30 cm o rozgałęzionych, płożących się pędach. Częścią jadalną są mięsiste i soczyste liście oraz końce łodyżek.
Uprawiana jest w ogrodach i na balkonach.
Polecana do bezpośredniego spożycia, jako dodatek do sałatek, surówek, past i twarogów. Służy do przyprawiania zup, sosów i ryżu tuż przed spożyciem.
Może być spożywana po ugotowaniu, jak kalafior czy szparagi.
Warunki uprawy:
- gleba wilgotna, żyznej i próchnicza,
- stanowisko ciepłe i słoneczne.
Zbiór roślin polega na wycinaniu łodyg z liśćmi tuż przed kwitnieniem.
Liście portulaki obfitują w witaminy A, B i C, przeciwutleniacze, kwasy organiczne oraz wapń, żelazo, sód,
potas i magnez.
Regularne spożywanie liści działa korzystnie na układ nerwowy.
Może być spożywana na surowo, gotowana lub wykorzystywana jako przyprawa.
Wysiew:
Termin siewu: od połowy maja do początku sierpnia. Nasiona wysiewa się do gruntu rzutowo lub w rzędy co 25 - 30 cm. Nie przykrywa się ich ziemią, a jedynie uklepuje. W temperaturze ok. 20 stopni C wschody następują po 7 - 10 dniach.
W naszej ofercie 0,5 g nasion portulaki warzywnej.