Drzewko pomidorowe...
Pomidor drzewiasty in.Tamarillo
Cyphomandra betacea
Pomidor drzewiasty znany również pod nazwą Tamarillo, jest wiecznie zielonym drzewkiem naturalnie występującym w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej, dorastającym do 3-5 metrów wysokości.
Ciekawostka botaniczna, w uprawie u nas jeszcze rzadko spotykana.
Kwiaty tamarillo mają barwę białą, są pachnące i przyciągają owady; w sprzyjających warunkach rośliny kwitną intensywnie, zawiązując dużo owoców.
Owoce są jadalne, przypominające kształtem i smakiem pomidora, o wielkości do 8 cm, w czerwonym kolorze i z galaretowatym miąższem o przyjemnym zapachu.
Tamarillo, jak inne owoce egzotyczne, jest bogaty w wiele składników odżywczych. Wyróżnia się niską kalorycznością – ok. 35 kcal w 100 g. To owoc zdrowy i smaczny, zawierający sporo mikroelementów: potas, witaminy A, C, E i z grupy B, a także wapń, magnez i żelazo.
Jako jedna z niewielu roślin może być traktowana zarówno jako owoc, jak i warzywo.
Owoce cyfomandry można spożywać na świeżo, dodawać do sałatek warzywnych i owocowych. Z niedojrzałych owoców o ostrym, cierpkim smaku, przyrządza się w Indonezji zawiesiste sosy, podobne do keczupu, mocno przyprawione chili.
W naszych warunkach klimatycznych nadaje się do uprawy w pojemnikach, które od wiosny do jesieni można wystawiać na zewnątrz do ogrodu, na taras lub balkon.
To gatunek o niewielkich wymaganiach, w uprawie domowej owocuje już w 2 roku.
Szczyt produkcji osiągany jest po 4 latach, a długość życia drzewka wynosi około 12 lat.
Photo;Agnieszka Kwiecień, Nova, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Rady ogrodnika:
Ponieważ cyfomandra grubolistna jest rośliną tropikalną, ma wysokie wymagania cieplne.
Najkorzystniejsze dla jej wzrostu są temperatury oscylujące w zakresie 15-20°C. Temperatura poniżej 5°C hamuje wzrost roślin, zaś poniżej -2°C powoduje ich zamieranie. Jest to płytko korzeniąca się roślina, więc preferuje wilgotną, ale nie mokrą glebę.
Najlepiej rośnie na glebach próchniczych, żyznych, przepuszczalnych, o pH od 5-8,5.
Niewielkie przycinanie po owocowaniu i uszczykiwanie wierzchołków - stymuluje rozkrzewianie i uzyskiwanie krzaczastej formy. Zabieg ten jest ważny, bo owoce tworzą się jedynie na tegorocznych pędach.
Zimować należy w pomieszczeniach o dodatniej temperaturze.
W naszej ofercie sadzonki o wysokości 10 - 20 cm ukorzenione w pojemnikach 2,5-litrowych.