Japońska piwonia drzewiasta LUO YANG HONG (ciemno czerwona)
Paeonia suffruticosa
Piwonia drzewiasta to piękny, odporny na mróz krzew.
Największą jej ozdobą są niezwykłej urody, gigantyczne kwiaty we wszystkich możliwych kolorach, których średnica często przekracza około 20 cm, często są one podwójne lub pełne, a na dodatek pięknie pachnące.
Rozkwita na przełomie maja i czerwca.
Ma ładny pokrój, dorasta do 1-2 m wysokości i podobnej szerokości.
Pachnące kwiaty każdego roku!
Piwonia jest prawdziwą księżniczką ogrodów, w Japonii zwana także ''kwiatem cesarza''.
Można ją sadzić w większych grupach lub samodzielnie.
Nadaje się do każdego typu ogrodu.
Rady ogrodnika:
Piwonie najlepiej posadzić na glebach przepuszczalnych i dobrze zdrenowanych. Jeśli jest taka możliwość, to sadźmy je na pagórku czy innym wzniesieniu terenu. Tolerują suche okresy letnie, ale nie lubią podmokłych stanowisk.
Podłoże o PH od 6,0 do 7,0 będzie idealne. W przypadku gleb kwaśnych wymaga się wapnowania.
Dla piwonii wybieramy stanowisko słoneczne lub delikatny półcień.
Sadzimy 1 sadzonkę na 1 metr kwadratowy, by zapewnić im miejsce do rozwoju, naświetlenie oraz wentylację, która jest zalecana w uprawie piwonii.
Podlewamy nisko przy pniu, starając się nie zraszać liści rośliny.
Nawożenie w okresie wczesnowiosennym, tj. początek kwietnia nawozami uniwersalnymi, a w okresie jesiennym możemy nawozić piwonie kompostem lub rozłożonym obornikiem przekopując delikatnie podłoże wokół rośliny; nie stosujemy wtedy nawozów azotowych.
Przedmiotem sprzedaży są sadzonki w pojemnikach o średnicy 14 cm.
Photo: 阿橋 HQ, CC BY-SA 2.0