Ozdobna i lecznicza
Pigwa pospolita forma jabłkowata
Cydonia oblonga f.maliformis
Drzewo lub krzew wysokości do 3-5m, o korze cienkiej, łuszczącej się. Kwiaty pojedyńcze, duże, bladoróżowe, na krótkich, pokrytych kutnerem
szypułkach. Cytrynowożółte, jadalne owoce pigwy pospolitej przypominają duże jabłka, mogą dorastać nawet do 1 kg !!!
Są bardzo bogate w różne składniki organiczne i mineralne. Spośród innych owoców wyróżniają się największą ilością mikro i makroelementów. Zawierają
także dużo pektyn. Znane są z właściwości leczniczych. Mają twardy, mało soczysty miąższ, cierpki ale niezwykle aromatyczny z komórkami kamiennymi jak u gruszek. Dojrzewają na krzewach od września do listopada.

Zerwanych owoców nie spożywa się od razu, najlepsze są po "uleżeniu". Układa się je w skrzynki i przechowuje w chłodnym pomieszczeniu (w temperaturze 2 - 5°C). Podczas przechowywania owoce dojrzewają, poprawia się ich smak i aromat, zwiększa się zawartość cukrów i kwasów, znika ich cierpki smak, miąższ jest mniej twardy. Zawierają m.in. cenne cukry proste, kwasy organiczne, garbniki i witaminę C. Spożywa się je po upieczeniu lub ugotowaniu jako smakowity dodatek do potraw mięsnych i dziczyzny, zawarty w skórce olejek eteryczny nadaje daniom charakterystyczny aromat i kwaskowaty posmak. Ze świeżych owoców pigwy przygotowuje się napoje dietetyczne, kompoty, dżemy, konfitury i galaretki. Można je też piec i gotować, rzadko natomiast spożywa się je w stanie świeżym. Sok z pigwy jest wykorzystywany do produkcji konfitur, galaretek i różnorakich wyrobów cukierniczych.
Ze względu na aromat - ze świeżych owoców pigwy sporządza się wyborne, alkoholowe nalewki, które dodatnio działają na serce, obniżają ciśnienie krwi i osłabiają skurcze mięśni gładkich jelit. Oprócz zastosowania w kuchni, owoce pigwy mają również zastosowanie w lecznictwie. Z suszonych owoców pigwy przygotowuje się śluzowate odwary zalecane w schorzeniach żołądka, stanach zapalnych dróg oddechowych, a zewnętrznie przy oparzeniach i podrażnieniach skóry.
Uprawiana także jako roślina ozdobna w ogrodach botanicznych. Wyróżnia się bowiem bardzo dużymi kwiatami, które na tle ciemnozielonych liści stanowią niewątpliwie element dekoracyjny. Jednocześnie kwitnie bardzo późno w czasie gdy większość drzew owocowych ma kwitnienie dawno za sobą, bo na przełomie maja i czerwca. Późnym latem i jesienią elementem dekoracyjnym są duże cytrynowożółte owoce. Również ciemnozielone liście i pokrój roślin wyróżniają pigwę spośród innych drzew owocowych.
Z pigwy można założyć luźny dekoracyjny żywopłot. W tym celu drzewka należy posadzić w rzędzie co około 60 cm i ciąć corocznie, jak przy formowaniu korony osiowej jabłoni. W takiej formie pigwa nieco słabiej owocuje, ale tworzy oryginalny żywopłot już w ciągu 2 - 3 lat. Polecana na działki i do ogrodów przydomowych w zacisznych siedliskach.
Wykorzystywana bywa do formowania bonsai.
Warunki uprawy:
Najlepiej rośnie pigwa na glebach zalewanych, zasobnych w składniki pokarmowe, żyznej i próchnicznej, ciepłej, o lekko kwaśnym odczynie i zasobnej w wodę. Wymaga również osłoniętego stanowiska w którym mniejsze jest prawdopodobieństwo jej przemarznięcia.
W naszej ofercie szczepione drzewka o wysokości około 1 metra ukorzenione w pojemnikach 5-litrowych.
Poniżej nasze sadzonki w sezonie.