Gruszkowata...
Pigwa pospolita
Cydonia oblonga
Cenna, samopylna odmiana amerykańska uprawiana w południowo-wschodnich Stanach i w Kalifornii.
To niewielkie drzewo dorastające do około 3 m wysokości, o cienkiej, łuszczącej się korze.
Kwiaty bardzo urodziwe: pojedyncze, duże, różowe, na krótkich, pokrytych kutnerem szypułkach.
Cytrynowożółte, jadalne owoce pigwy pospolitej przypominają duże, zaokrąglone gruszki. Są bardzo bogate w różne składniki organiczne i mineralne. Wyróżniają się największą ilością mikro i makroelementów. Zawierają także dużo pektyn. Znane są z właściwości leczniczych. Mają twardy, mało soczysty miąższ, cierpki ale niezwykle aromatyczny z komórkami kamiennymi jak u gruszek. Dojrzewają od sierpnia.
Zerwanych owoców nie spożywa się od razu, najlepsze są po "uleżeniu". Układa się je w skrzynki i przechowuje w chłodnym pomieszczeniu (w temperaturze 2 - 5°C). Podczas przechowywania owoce dojrzewają, poprawia się ich smak i aromat, zwiększa się zawartość cukrów i kwasów, znika ich cierpki smak, miąższ jest mniej twardy. Zawierają m.in. cenne cukry proste, kwasy organiczne, garbniki i witaminę C. Spożywa się je po upieczeniu lub ugotowaniu jako smakowity dodatek do potraw mięsnych i dziczyzny, zawarty w skórce olejek eteryczny nadaje daniom charakterystyczny aromat i kwaskowaty posmak.
Ze świeżych owoców pigwy przygotowuje się napoje dietetyczne, kompoty, dżemy, konfitury i galaretki. Można je też piec i gotować, rzadko natomiast spożywa się je w stanie świeżym.
Sok z pigwy jest wykorzystywany do produkcji konfitur, galaretek i różnorakich
wyrobów cukierniczych.
Ze względu na aromat - ze świeżych owoców pigwy sporządza się wyborne, alkoholowe nalewki, które dodatnio działają na serce, obniżają
ciśnienie krwi i osłabiają skurcze mięśni gładkich jelit.
Oprócz zastosowania w kuchni, owoce pigwy mają również zastosowanie w lecznictwie. Z suszonych owoców pigwy przygotowuje się śluzowate odwary zalecane w schorzeniach żołądka, stanach zapalnych dróg oddechowych, a zewnętrznie przy oparzeniach i podrażnieniach skóry.
Uprawiana także jako roślina ozdobna w ogrodach botanicznych. Wyróżnia się
bowiem bardzo dużymi kwiatami, które na tle ciemnozielonych liści stanowią
niewątpliwie element dekoracyjny. Jednocześnie kwitnie bardzo późno w czasie
gdy większość drzew owocowych ma kwitnienie dawno za sobą, bo na przełomie
maja i czerwca.
Późnym latem i jesienią elementem dekoracyjnym są duże, cytrynowożółte owoce.
Również ciemnozielone liście i pokrój roślin wyróżniają pigwę spośród innych drzew owocowych.
Z pigwy można założyć luźny dekoracyjny żywopłot. W tym celu drzewka należy posadzić w rzędzie co około 60 cm i ciąć corocznie, jak przy formowaniu korony osiowej jabłoni. W takiej formie pigwa nieco słabiej owocuje, ale tworzy oryginalny żywopłot już w ciągu 2 - 3 lat.
Polecana na działki i do ogrodów przydomowych w zacisznych siedliskach.
Wykorzystywana bywa do formowania bonsai.
Warunki uprawy:
Najlepiej rośnie pigwa na glebach zalewanych, zasobnych w składniki
pokarmowe, żyznej i próchnicznej, ciepłej, o lekko kwaśnym odczynie i zasobnej
w wodę (gdyż ma krótki system korzeniowy).
Wymaga również osłoniętego stanowiska w którym mniejsze jest prawdopodobieństwo jej przemarznięcia.
W naszej ofercie 5 sztuk świeżych nasion.