Pepino ma bardzo smaczne i słodkie owoce. Mają one podłużny, sercowaty lub gruszkowaty kształt o barwie kremowej z fioletowymi paskami. Smak owocu stanowi połączenie smaku cytryny, ananasa i melona. Gdy roślina dojrzewa to staje się miękka, jak na przykład kiwi. Pepino może być również traktowane jako warzywo.
Z owoców wytwarza się pyszne dżemy oraz kandyzuje. Smaczne, są również jedzone na surowo, a warzywa gotuje się oraz smaży.
Uprawa Pepino:
Najkorzystniejsze dla Pepino jest słoneczne i zaciszne miejsce.
Wskazane jest, żeby podłoże było cały czas wilgotne.
Korzystnym podłożem dla rośliny jest substrat torfowy.
Pepino rozmnażamy z nasion lub sadzonek. Sadzonki ukorzeniają się mniej więcej po miesiącu.
Roślinę można uprawiać zarówno w doniczce, jak i w gruncie, ale do ziemi sadzimy ją po piętnastym maja, żeby nie zmarzła.
Minimalna temperatura do przezimowania wynosi około pięciu stopni. Jednak owoc najlepiej rozwija się przy temperaturze od dziesięciu do trzydziestu stopni.