W badaniu studenci Wydziału Rolnictwa i Agrobiznesu Uniwersytetu Karachi – wykazali, że papaja, jak również jej liście i nasiona, posiadają liczne właściwości korzystne dla ludzkiego ciała. W niektórych krajach na całym świecie papaja używana jest w leczeniu chorób oraz wzmacnianiu odporności.
Nasir stwierdza, że papaja zawiera ogromne ilości witamin i minerałów takich jak witamina C, wapń, potas, żelazo, jak również tiaminę oraz magnez. Zaznacza również, że papaja zawiera enzym zwany papaina, który może przynieść ulgę tym, którzy cierpią z powodu problemów żołądkowych i niestrawności. Zauważa także, że carpainy zawarte w papai mogą pomóc wyleczyć pewne rodzaje chorób.
Zauważa on również, że papaja może być bardzo efektywna w zwalczaniu ciężkich chorób takich jak cukrzyca, a nawet nowotwór. Stwierdza, że papaja może pomóc kontrolować, a nawet zatrzymać cukrzycę. Dalej stwierdza, że jedzenie papai każdego dnia może pomóc w zwalczaniu, a nawet pozbyciu się raka, ponieważ papaja zawiera związki chemiczne takie jak likopen.
Poza pomocą w zwalczaniu poważnych chorób, Nasir zidentyfikował również inne korzyści jedzenia papai. Dodał, że jedzenie papai każdego dnia może pomóc redukować wagę. Zauważył również, że papaja może pomóc zmniejszyć szanse zawału serca. Podobnie zasugerował, aby pacjenci mający problemy z nadciśnieniem dołączyli papaję do swoich codziennych posiłków.
Każdą wiosną możemy przesadzić roślinę do większej doniczki, jeśli korzenie już ją przerastają. Starsze rośliny przesadzamy co 3-4 lata. Podłoże powinno mieć pH 6. Mieszanka do uprawy roślin składa się z kompostu, piasku i torfu, najlepiej w stosunku 2:1:1.
Wysiew nasion: Nasiona wysiewa się na głębokość 1-3 cm. Pierwsze kiełki pojawią się za około 7-14 dni od siewu.
Podlewamy miękką wodą o temperaturze pokojowej.
Podczas kiełkowania temperatura nie powinna spaść poniżej 20°C.
W naszej ofercie 10 sztuk świeżych nasion.
Pochodzenie: Paragwaj
Kiełkowalność: 80-90 %