Też o leczniczych właściwościach...
Orzech czarny
Juglans nigra
Gatunek drzewa z rodziny orzechowatych. Naturalnie występuje w Ameryce Północnej. W Polsce jest bardzo rzadko spotykany, często mylony z orzechem włoskim. Można go spotkać jedynie w arboretach lub u kolekcjonerów, a szkoda, bo jest odporny na nasze warunki klimatyczne, ozdobny, a oprócz tego posiada właściwości lecznicze i rodzi jadalne orzechy.
To wielkie drzewo jest cenione zarówno za wytrzymałość, ciemny kolor jego drewna, jak i za jadalne orzechy. Ma pojedynczy, wyprostowany pień i rozłożystą, zaokrągloną koronę; mocne drzewo, rośnie szybko, dorasta do 10-20 metrów wysokości.
Liście efektowne, pierzaste, przybierają wspaniałe złotożółte kolory jesienią.
Owoce są orzechami otoczonymi przez skórzaste łupiny. Gruba okrywa pęka i odpada po dojrzeniu. Orzech jest wyraźnie żebrowany i posiada grubą, białą skorupkę; smaczny, o subtelniejszym smaku od orzecha włoskiego.
Warto wiedzieć:
Czarny orzech jest bardzo znanym, naturalnym środkiem na wiele schorzeń. Skórka orzecha czarnego (Juglans nigra) stosowana jest od wieków w leczeniu chorób skórnych takich jak: egzema, łuszczyca czy opryszczka.
Ekstrakt stosowany jest przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego, a także sprzyja obniżeniu poziomu cukru we krwi.
Brązowy barwnik zawarty w zielonej łupinie zawiera jod organiczny, który ma działanie antyseptyczne.
Rady ogrodnika:
Stanowisko orzecha czarnego powinno być możliwie słoneczne.
Wymagania glebowe średnie, dobrze rośnie na glebie żyznej, przepuszczalnej, zasadowej.
Drzewo jest bardzo odporne na mróz (w przeciwieństwie do orzecha włoskiego).
Dodatkowo jest wytrzymałe na suszę.
Nie sprzyjają mu natomiast późnowiosenne przymrozki.
W naszej ofercie młode sadzonki o wysokości około 20-30 cm ukorzenione w 1-litrowych pojemnikach.