Smakowity, o owocach w kształcie serc...
Orzech ajlantolistny odm. sercowata łac. Juglans ailantifolia var.cordiformis
W stanie naturalnym rośnie w Japonii nad potokami.
W młodości orzech sercowaty rośnie bardzo szybko, zaczyna owocować w wieku 4-7 lat, gdy ma 2-3 metry wysokości. Rosnąc na stanowisku słonecznym będzie po latach kilkunastometrowym drzewem z zaokrągloną, luźną koroną.
Ma szaro-brązową korę, szorstką i płytko bruzdowaną.
Liście - ogromne. Osiągają nawet do 1 m długości. Są złożone z 11 - 17 listków. Listki są podłużne, jasne i błyszczące. Z wierzchu lekko owłosione, a od spodu bardzo gęsto. Ogonek liściowy jest pokryty lepkim, ciemnoczerwonym kutnerem.
Kwiaty zebrane są w kwiatostany zwane kotkami. Kotki mają żółtawą barwę, a owocem jest brązowy orzech otoczony zieloną łupiną.
Orzechy są jadalne, dojrzewają pod koniec sierpnia i wówczas opadają. Są sercowatego kształtu, mają cienką, łatwą do rozkruszenia skorupkę, a ich miąższ uważany jest za najsmaczniejszy ze wszystkich orzechów. Jest wyraźnie słodkawy, pozbawiony goryczy.
Owoce zebrane są zazwyczaj w gęste grona składające się nawet z kilkudziesięciu sztuk. Są nieduże, ale bardzo smaczne...
KA
Drewno wykorzystywane jest w rzeźbiarstwie.
Sprawdzi się jako roślina ozdobna, która dzięki niezwykłym liściom wprowadzi egzotyczny klimat, a dodatkowo będzie rodzić smakowite owoce.
Photo:Qwert1234 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
Rady ogrodnika:
Preferuje gleby żyzne i świeże.
Jest samopylny, wystarczy posadzić jeden egzemplarz, aby doczekać się owoców.
Młode rośliny radzę na zimę okrywać.
W naszej ofercie sadzonki o wysokości 60-80 cm ukorzenione w 5-litrowych pojemnikach.