Pieprz mnisi...
Niepokalanek korzenny SILVER SPIRE
Vitex agnus - 'Castus'
Rzadko spotykana odmiana o białych, pachnących kwiatach.
Pochodzi z południowej Europy i zachodniej Azji.
Drobne kuliste owoce niepokalanka są używane w kuchni jako ostra przyprawa dodawana do mięs, stąd pochodzi też inna nazwa tego ziela- niepokalanek pieprzowy.
To cenny, ale rzadko spotykany, kulisty krzew lub małe drzewko o wzniesionych, zdrewniałych pędach dorastający w naszych warunkach do 1-2 m wysokości.
Od późnego lata do jesieni rozkwitają gęste, wzniesione grona do 20-30 cm długości atrakcyjnych, silnie pachnących, lawendowych kwiatów. Po zapyleniu przekształcają się w małe, purpurowe mięsiste owoce-pestkowce o średnicy 3-5 milimetrów.
Liście również bardzo dekoracyjne, dłoniaste, aromatyczne, ciemnozielone, a spodem szaro omszone.
Oprócz walorów ozdobnych niepokalanek znajduje zastosowanie w kuchni jako wartościowa przyprawa oraz w medycynie naturalnej jako cenne ziele.
Suszone jagody niepokalanka zebrane jesienią i wysuszone w temperaturze pokojowej mają zastosowanie jako substytut pieprzu. Dużą wartość kulinarną stanowią w mieszankach przypraw stosowanych do grillowanego czy smażonego mięsa.
Ciekawostka: Indyjscy mnisi codziennie zjadali pojedyncze ziarna czarnego pieprzu, które były źródłem ich niewiarygodnej wytrzymałości i energii .
Sekrety uprawy:
Nie ma specjalnych wymagań uprawowych, ale najlepiej rośnie na glebach kwaśnych w miejscach osłoniętych od wiatru i na stanowiskach słonecznych.
Przed zimą należy zabezpieczyć nasadę krzewu kopcem z kory, torfu lub liści.
Uwaga: Późno rozpoczyna wegetację wiosną - czekać cierpliwie, nie stresować się!
Ze względu na piękny, kulisty pokrój niepokalanek może być wyeksponowany jako soliter, ale ciekawie prezentuje się też w szpalerach i w zaroślach mieszanych. Doskonale nadaje się do prowadzenia w formie małego drzewka oraz do sadzenia w pojemnikach i donicach na balkonach i tarasach.
W naszej ofercie rośliny o wysokości ok. 30 cm ukorzenione w pojemnikach 3-litrowych.