Morwa biała BISTRO
Morus alba
Jedna z wartościowszych - bardzo plenna odmiana owocowa o zdecydowanie większych owocach i liściach niż u gatunku.
Ojczyzną tej rośliny są Chiny. Morwa biała to drzewo, które dorasta do około 10m wysokości o gęstej, a zarazem kulistej i nisko ugałęzionej koronie. Jest wspaniałym drzewkiem zarówno ozdobnym, jak i użytkowym. Jej niewielkie wymagania sprawią, że każdy amator ogrodnictwa poradzi sobie z jej uprawą, ponadto duży plon sprawia, że ten gatunek jest atrakcyjny.
Odmiana jednopienna (na jednej roślinie są kwiaty męskie i żeńskie). Kwitnie intensywnie w maju lub czerwcu. Owoce tej morwy są bardzo smaczne, słodkokwaskowate, dojrzewają w sierpniu, podobne są do maliny, osiągają długość do 4 cm, są czerwonoczarne i niezwykle soczyste. Zawierają cukry, takie jak fruktoza i glukoza, kwasy (cytrynowy, jabłkowy) karoteny, witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy. To również źródło antocyjanów, pektyn i soli mineralnych.
Z owoców robi się syropy, soki, kompoty, wino. W lecznictwie owocom przypisuje się właściwości łagodzenia bólów gardła, pomocne są przy kaszlu.
Nalewka na liściach morwy to specyfik przeciwgorączkowy, który zalecany jest przy grypie, anginie i zwykłym przeziębieniu. Liście morwy, po ususzeniu stosuje się w schorzeniach trzustki i przy biegunce. Zawierają garbniki i składniki mineralne- głównie wapń.
Liście morwy białej są też jedynym pokarmem dla jedwabników, z których kokonów uzyskuje się jedwab.
Przydają się także do parzenia herbaty, produkcji środków wspomagających odchudzanie czy preparatów regulujących właściwy poziom cholesterolu i cukru we krwi.
W Japonii picie naparu z morwy jest bardzo popularne. Warto byłoby rozpowszechnić ten zdrowy nawyk. Naukowcy wykazali, że liście morwy białej wpływają na zahamowanie działania enzymów, które rozkładają w naszym organizmie węglowodany. Dzięki temu część węglowodanów przechodząc przez nasze jelita pozostaje niestrawiona, a to pomaga w zachowaniu wagi. Skutkiem tego następuje niższy poziom cukru we krwi po posiłkach, co może zapobiec lub złagodzić przebieg cukrzycy typu II.
Oprócz właściwości leczniczych morwa biała posiada także walory ozdobne. Nadaje się znakomicie do małych i średnich ogrodów, można ją prowadzić w formie miniaturowego drzewka bonsai, gdyż może być dowolnie formowana, ponadto morwę można uprawiać w formie żywopłotu, bardzo łatwo się formuje i szybko zagęszcza, tworząc oryginalny żywopłot.
Sekrety uprawy:
Morwa rośnie na prawie każdym gruncie, z wyjątkiem kamienistych i bagiennych, ale preferuje gleby urodzajne, żyzne, bogate w składniki pokarmowe i średnio wilgotne, doskonale czuje się na lessach oraz glebach piaszczystych. Gatunek jest odporny na mrozy.
W naszej ofercie rośliny ukorzenione w pojemnikach 5-litrowych, mają wysokość 150-180 cm.