Różańcowe drzewo...
Melia pospolita
Melia azedarach Miodla
Do rodzaju należy tylko jeden gatunek zrzucającego liście, atrakcyjnego drzewa występującego w Iraku, Azji, po Japonię i w Australii.
Melia azedarach ma wiele nazw zwyczajowych, dwie z nich, drzewo paciorkowe i drzewo różańcowe, związane z tym, iż nasiona mają wgłębienie, dzięki czemu łatwo jest z nich robić paciorki. Dawniej drzewa te były uprawiane na południu Włoch, a z ich nasion robiono różańce.
W naszych warunkach, a szczególnie w uprawie pojemnikowej wyrośnie na niewielkie, parasolowate drzewko. Jej młode liście pojawiają się późno, wiosną lub wczesnym latem, wraz z dużymi wiechami drobnych, delikatnie pachnących kwiatów barwy lila.
Po kwitnieniu dojrzewają bladopomarańczowe lub kremowe, jednonasienne pestkowce, które pozostają na drzewie po opadnięciu liści.
Są one niejadalne dla ludzi, ale chętnie zjadane przez ptaki.
Meila nadaje się do uprawy pojemnikowej, do sadzenia w ogrodach zimowych i oranżeriach.
Warto wiedzieć, że... roślina czczona jest od wieków w Indiach, jej liście są wykorzystywane podczas rytuałów. Młode pędy i kwiaty są spożywane w Indiach jako warzywo.
Miodla jest źródłem przyjaznych dla środowiska naturalnych bio pestycydów nieszkodliwych dla motyli, pszczół i innych owadów zapylających. Jednocześnie dostarcza najsilniej działającej substancji owadobójczej pochodzenia roślinnego.
Wszystkie części rośliny: nasiona, liście, kwiaty i kora znajdują zastosowanie w indyjskiej medycynie tradycyjnej - ajurwedzie, ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe stosowane zwłaszcza przy chorobach skórnych.
Żywica stosowana jako zagęstnik w produktach dla diabetyków.
Roztwory wodne z liści również wykazują właściwości przeciwcukrzycowe, prawdopodobnie także mogą służyć przy zapobieganiu malarii.
Olejek wykorzystywany jest w sprayach przeciw pchłom dla psów i kotów.
W kosmetyce - jako składnik mydeł, szamponów, maści kremów i past do zębów.
Rady ogrodnika:
- uwielbia słońce,
- dobrze znosi suszę i uprawę w ubogiej, przepuszczalnej glebie,
- można podjąć próby uprawy amatorskiej w ogrodach w cieplejszych rejonach kraju oczywiście porządnie okrywając na zimę.
Wysiew nasion: Nasiona lekko natrzeć papierem ściernym lub ponacinać nożem w celu lepszego nasiąknięcia wodą. Moczymy w letniej wodzie przez 24 godziny, a następnie wysiewamy do ziemi uniwersalnej na głębokości ok. 1 cm. Podłoże powinno być wilgotne, ale nie mokre; doniczkę należy nakryć szczelnie folią i wietrzyć co kilka dni w celu utrzymania stałej wilgotności. Temperatura siewu to około 20-22 st.C?
W naszej ofercie drzewka o wysokości 1,6-1,8 m ukorzenione w 5-litrowych pojemnikach.