Do pakowania żywności...
Mallotus japonicus
Pochodzi z Japonii gdzie występuje na otwartych obszarach leśnych, na obrzeżach lasów w górach.
Powszechnie jest tam znany jako... roślina do pakowania żywności.
Ta intrygująca roślina w ogrodach jest rzadkością, warto ją mieć w swojej kolekcji.
Photo:Qwert1234, CC BY-SA 3.0
To duży krzew lub małe drzewko dorastające w naszych warunkach do 2-4 m wysokości.
Ma okazałe liście o długości około 30 cm przypominające te od surmii, drobno owłosione, głęboko żyłkowane, zielone. Młode liście i pędy niezwykle ozdobne - czerwone.
Małe, żółtawobiałe kwiaty pojawiają się w gęsto owłosionych, piramidalnych kłosach na końcach pędów.
Kwitnie od czerwca do lipca.
Owoce to trójkomorowe kapsułki, które dojrzewają w sierpniu.
Warto wiedzieć, że... do pakowania żywności używano dużych liści Mallotus.
Młode liście po ugotowaniu są jadalne.
Kora jest stosowana w japońskiej farmakopei jako wywar przeciw wrzodom żołądka, dwunastnicy, nadkwaśności żołądka. Ponadto owoc ma właściwości przeciwrobacze.
Photo:Σ64, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons
Jest odporny na choroby i szkodniki.
Nadaje się do uprawy w donicach na tarasach i patio.
Rady ogrodnika:
Preferuje słoneczne i osłonięte miejsca oraz lekko kwaśne podłoże.
Młode rośliny radzę na zimę okrywać.
W naszej ofercie rośliny o wysokości 60-80 cm w 2-litrowych pojemnikach.
Poniżej przykładowa sadzonka w sierpniu.