O jadalnych owocach...
Amomyrtus luma
To piękne, małe, wiecznie zielone drzewo pochodzi z Argentyny i Chile. Jest blisko spokrewnione z mirtami.
Cechuje się cienką, cynamonową, aksamitną korą, która u dojrzałych egzemplarzy pęka odsłaniając głębsze, kremowo zabarwione warstwy.
Co ciekawe, niezależnie od pogody, pień drzewa jest zawsze chłodny w dotyku.
Liście zimozielone, szerokoeliptyczne, ostro zakończone, początkowo brązowopurpurowe, z czasem zmieniają barwę na ciemnozieloną. Po roztarciu wydzielają silny aromat.
Photo:Lin linao, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Kwiaty gwiazdkowate, kremowobiałe, cudownie pachnące, z pomarańczowożółtymi pręcikami pojawiają się pod koniec lata na młodych pędach.
Photo:peganum z Small Dole w Anglii, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons
Po kwitnieniu zawiązują się również dekoracyjne, niebiesko-czarne owoce, jadalne i słodkie, aromatyczne.
Owoce są doceniane w Chile i Argentynie i wykorzystywane do produkcji marmolady, a kwiaty są ważne dla produkcji miodu.
Photo:Lin linao, Domena publiczna Domena, via Wikimedia Commons
Dorasta w naszych warunkach do 2 m wysokości.
Nadaje się do sadzenia w donicach na balkonach, tarasach i patio.
Photo:Dick Culbert from Gibsons, B.C., Canada [CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]
Rady ogrodnika:
Potrzebuje łagodnego klimatu, aby dobrze się rozwijać. Dobrze rośnie w pobliżu wybrzeża, jeśli jest osłonięty przed zimnymi wiatrami.
Preferuje wilgotne, przepuszczalne podłoże i słoneczne lub lekko zacienione stanowisko.
Można ciąć i formować.
Roślina może wytrzymać temperatury do -10 °C.
Photo:Krzysztof Golik [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]
W naszej ofercie młode roślinki ukorzenione w 0,5-litrowych pojemnikach.