Uzdrawiająca...
Lukrecja najeżona
Glycyrrhiza echinata
Pochodzi z prowincji Yunnan W Chinach, gdzie porasta obszary leśne, łąki górskie i pobocza.
To wieloletnia roślina z rodziny bobowatych dekoracyjna z fioletowych kwiatów latem, a po kwitnieniu z szyszek, które mogą być z powodzeniem wykorzystane we florystyce.
Photo:Léna / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)
Liście akacjopodobne, błyszczące, na sztywnych, wyprostowanych łodygach.
Dorasta do około 1 m wysokości.
Photo:Salicyna / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
Warto wiedzieć, że... lukrecja jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w lecznictwie. Uważa się, że jest drugą, najważniejszą rośliną TMC po Panax ginseng.
Szeroko stosowana w kulturze zachodniej jak i wschodniej, w starożytnym Egipcie, Rzymie, Grecji, Chinach oraz w średniowiecznej Europie. Z powodzeniem wykorzystywana także współcześnie w ziołolecznictwie, przemyśle kosmetycznym i spożywczym.
Surowcem zielarskim jest korzeń wraz z odłogami.
Często jest przepisywana w połączeniu z innymi ziołami i uważa się, że wzmacnia ich właściwości lecznicze.
Korzeń ze względu na słodki smak, jest stosowany do poprawy smaku niektórych leków.
Roślina uważana za adaptogen, jest tradycyjnie stosowana jako lek na stres. Osoby cierpiące na różnego rodzaju napięcia i niepokój mogą jej używać dla spokoju i wyciszenia. Poprawia ogólny stan zdrowia i witalność, poprzez zwiększenie przepływu krwi w całym organizmie i bardziej efektywne usuwanie odpadów przemiany materii i toksyn.
Lukrecja ma działanie antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwłojotokowe, wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, moczopędne, przeciwobrzękowe, redukujące zaczerwienienia, antyoksydacyjne i łagodzące.
Lukrecja ma też szerokie zastosowanie w kosmetyce jako jeden ze składników szamponów, kremów, toników czy żeli. Polecana także jako środek wspomagający leczenie zmian atopowych skóry oraz łuszczycy.
Jako środek spożywczy lukrecja stosowana jest głównie w przemyśle cukierniczym. Cukierki produkowane z lukrecji mają charakterystyczną, ciemną lub nawet czarną barwę. Lukrecja jest również składnikiem wielu napojów alkoholowych.
Photo: Юрий Данилевский / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
Rady ogrodnika:
Preferuje słońce.
Podłoże próchniczne, żyzne i przepuszczalne o stałej wilgotności.
W naszej ofercie rośliny ukorzenione w 0,5-litrowych pojemnikach.