Lubczyk ogrodowy jest wysokim, wieloletnim ziołem z aromatycznymi, ciemnozielonymi liśćmi oraz zielonkawożółtymi kwiatami; potrafi osiągnąć wysokość od 0.5 m do 1.5m (podczas kwitnienia). Należy do rodziny selerowatych. W Europie lubczyk ogrodowy jest znany również pod nazwa „Maggi”, ponieważ jego liście mają bardzo charakterystyczny zapach określany jako przyprawa maggi, dzieląc tę nazwę z bardzo popularnym, pikantnym sosem, w którym jest on ważnym składnikiem. Wszystkie części lubczyku ogrodowego są wysoce aromatyczne, przypominające zapachem oraz smakiem seler.
Liście lubczyku ogrodowego są często używane jako przyprawa do potraw, szczególnie do zup, które zawierają ziemniaki, groszek zielony, fasolę oraz soczewicę, no i oczywiście niezastąpione są do rosołu. Lubczyku ogrodowego używa się także do przyprawiania duszonych mięs, chili, placków z kurczakiem, smażonych w oleju warzyw oraz do owoców morza. Całe lub zmielone nasiona lubczyku ogrodowego są dodawane do cukierków, ciast, mięs, różnego rodzaju chleba, krakersów oraz herbatników, mogą być również marynowane jak kapary.
Warto uprawiać na zielniku lubczyk, gdyż w sezonie będzie źródłem świeżych, aromatycznych liści, a i na zimę można zrobić zapasy, gdyż lubczyk nadaje się świetnie do suszenia i mrożenia. Aby ususzyć zioło, należy wyrwać łodygi wraz z liśćmi zanim roślina zacznie kwitnąć. Łodygi powiesić do wysuszenia w ciepłym, suchym, przewiewnym oraz zacienionym miejscu. Kiedy są suche, obrywać liście i przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Liście lubczyku ogrodowego można też zamrażać. Przed ich zamrożeniem należy je sparzyć gorącą wodą i umieścić w plastikowych torebkach.
Oprócz tego, że ziele służy jako przyprawa, ma także właściwości lecznicze. Części znajdujące się pod ziemią, czyli kłącza oraz korzenie są cennym surowcem lekarskim.
Od najwcześniejszych czasów, szczególnie od XIV wieku, korzeń lubczyku ogrodowego był sławnym ludowym lekarstwem dzięki jego właściwościom moczopędnym oraz wiatropędnym. Oprócz tego lubczyk ogrodowy uważano za środek w leczeniu kamieni nerkowych, żółtaczki, malarii, bólów gardła, zapalenia opłucnej oraz czyraków. Korzeń zioła jest wciąż wykorzystywany w celach leczniczych w Europie. Leczy się nim bóle żołądka, problemy z pęcherzem i nerkami, reumatyzm, skazę moczanową, menstruacyjne problemy oraz migrenowe bóle głowy. Lubczyk ogrodowy był również głównym składnikiem w napojach miłosnych.
Lubczyk ogrodowy jest rozgrzewającym i odżywczym ziołem dla układu trawiennego oraz oddechowego, leczy niestrawności, słaby apetyt, wzdęcia, kolki i zapalenie oskrzeli. Zioło to posiada właściwości moczopędne oraz przeciwgrzybiczne. Jest często stosowane na dolegliwości układu moczowego.
Rady ogrodnika:
Lubczyk należy do roślin ciepło i światłolubnych. Idealne gleby do jego uprawy to gleby próchnicze, lekkie, bogate w wapń i odpowiednio nawilżone.
W czasie sezonu trzeba go obficie nawozić, najlepiej nawozem organicznym.
Nadaje się do uprawy w dużych pojemnikach.
Wysiew nasion: Siewu dokonujemy najlepiej na wiosnę w rzędach w odległości około 50-60 cm. Nasiona powinny być umieszczane na głębokość ok. 6 mm. Roślinki zazwyczaj wschodzą po 10-28 dniach.
W naszej ofercie około 30 szt. nasion lubczyku ogrodowego.