Lawenda francuska Lavandula stoechas - 0,03 g nasion
Odmiana o pięknych kwiatach i intensywnym zapachu.
To wiecznie zielona krzewinka śródziemnomorska tworząca zwarte, kuliste kępy dorastająca do 50cm wysokości i około 60cm szerokości. Odmiana zawdzięcza swój urok i ciekawym kwiatom i szerokim, srebrzystym liściom, pięknym o każdej porze roku. Jej liście i liliowoniebieskie kwiaty wydzielają intensywny, przyjemny zapach. Lawenda zakwita od czerwcu i kwitnie aż do końca lata.
Nadaje się jako karłowaty żywopłot i do sadzenia wzdłuż ścieżek, ilekroć bowiem idąc potrącimy roślinę, poczujemy jej aromat. Świetnie komponuje się z kolorem różowym, liliowym i niebieskim oraz z fioletowymi i srebrzystymi liśćmi, a kontrastuje z żółtozielonymi kwiatami i liśćmi jak np. u przywrotnika ostroklapowego. Wspaniale prezentuje się z przodu rabaty, zwłaszcza z szarolistnymi i purporowolistnymi, np. jak u żurawki. Nadaje się do kompozycji w ogródkach zielnych, żwirowych czy skalnych, w sąsiedztwie traw ozdobnych i niskich bylin, a także w kompozycjach z karłowymi iglakami o żółtawym wybarwieniu igieł.
Jej wysuszone kwiaty wykorzystuje się do kompozycji kwiatowych lub do pachnących ozdób. Kwiaty zwabiają pszczoły i trzmiele.
Lawenda ma nie tylko walory ozdobne, ale także właściwości lecznicze i przyprawowe.
Lawenda ma działanie rozkurczowe i uspokajające. Stosuje się ją do kąpieli wzmacniających. W medycynie ludowej olejek lawendowy stosowano przeciw migrenie i jako środek uspokajający.
Lawenda stosowana jest do przygotowywania różnych wywarów, nalewek, herbatek leczniczych, do aromatyzowania spirytusu i do pozyskiwania olejku lotnego. Jeśli w szafie powiesi się torebkę z lawendą, ubranie nabiera przyjemnego zapachu i na dodatek działa odstraszająco na mole. Olejek lawendowy wykorzystywany jest także w przemyśle kosmetycznym.
Przyprawę natomiast stanowią suszone liście o mocnym, korzennym zapachu, i gorzkawym smaku. Kilka gałązek lawendy wraz z jałowcem wrzuca się do ognia podczas pieczenia mięsa i wędzenia wędlin. Niektórzy smakosze przyprawiają lawendą masło ziołowe i potrawy z warzyw. Lawendę można łączyć w mieszankach z cząbrem ogrodowym, koprem i szałwią. Stosuje się ją też do sosów i zup rybnych. Jako przyprawa cieszy się dużą popularnością w kuchni hiszpańskiej, francuskiej i włoskiej.
Rady ogrodnika:
Lawenda potrzebuje miejsca słonecznego i suchego oraz dobrze zdrenowanej, przepuszczalnej gleby, najlepiej z dużą zawartością wapnia. Lawendę ścina się po kwitnieniu, aby zachować kępiasty, zwarty pokrój krzewinek.
Na zimę wymaga okrywania.
W naszej ofercie 0,03 g nasion lawendy.
Wysiew: marzec - czerwiec na rozsadnik, przed wysiewem nasiona przemrozić w zamrażarce przez 2-4 tygodnie.