Kwiaty posiadają właściwości przeciwzapalne, działają też wzmacniająco na naczynia krwionośne, stosuje się je jako płukanki jamy ustnej i gardła oraz przy zapaleniu spojówek, w kąpielach (taka kąpiel wskazana jest przy cerze tłustej z wypryskami). Znacznie rzadziej stosowana kora w medycynie ludowej uważana jest za środek wspomagający odchudzanie.
Najczęściej sporządza się z nich odwary i napary stosowane m.in. przy przeziębieniach, kaszlu, katarze, zaflegmieniu płuc.
Pomagają też w leczeniu astmy i reumatyzmu, oraz dolegliwościach oczu i nerek.
Zbiór i konserwacja
Zbioru kwiatów dokonujemy w pełnym rozkwicie w czerwcu i lipcu. Ścinamy kwiatostany i suszymy je w suszarniach. Wysuszone kwiaty oddzielamy od szypułek (powinny mieć barwę żółtobiałą). Przechowuje je w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Przepisy:
NAPÓJ MUSUJĄCY Z KWIATÓW CZARNEGO BZU.
Składniki:
12 - 15 baldachów kwiatu czarnego bzu, 0,5 - 0,7 kg cukru, skórka i sok z 1 cytryny (po wyparzeniu i wyszorowaniu), 2 łyżki octu winnego, 4,5 litra wody.
Wykonanie:
Kwiaty ułożyć w naczyniu o pojemności 5 litrów. Wodę zagotować, dodać skórkę i sok z cytryny, ocet oraz cukier.
Ostudzić lekko i zalać kwiaty, odstawić na 24 godziny.
Następnie płyn przecisnąć przez płótno, rozlać do sterylnych, szczelnie zamykanych naczyń. Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Do spożycia gotowe po 10 - 14 dniach.
NAPAR Z SUSZONYCH KWIATÓW CZARNEGO BZU.
Wykonanie:
Łyżkę suszonych kwiatów zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 15 min. pod przykryciem, a potem odcedzamy.
Pijemy przy przeziębieniach i grypie w dowolnej ilości
Używamy także do płukania ust i gardła, do przemywania spojówek oczu.
W naszej ofercie 100 g kwiatów