Jadalna...
Kalina koralowa
Viburnum opulus
Kwiaty, owoce i jesienne liście tej kaliny przyciągają wzrok przez cały sezon.
Nektarem i pyłkiem z kwiatów kaliny żywi się wiele gatunków owadów, a czerwone jagody są chętnie zjadane przez ptaki.
Miłośnicy ogrodów cenią te krzewy ze względu na gęsty pokrój, obfite i trwałe kwitnienie oraz efektowne, jadalne, czerwone owoce i zabarwiające się jesienią na kolor szkarłatny liście.
Kalina koralowa jest gatunkiem rodzimym i dlatego jej uprawa i pielęgnacja nie nastręczają żadnych problemów.
Ta odmiana kaliny koralowej dorasta do 2-3 m wysokości i podobnej szerokości.
Jej białe talerzykowate kwiaty otoczone są luźnym wianuszkiem kwiatów sterylnych, podobnie jak u niektórych odmian hortensji. Kwitnie od maja do czerwca, a począwszy od września ozdobą jej stają się czerwone jagody, które często do zimy utrzymują się na krzewie.
Krzew jest przez cały rok ozdobą ogrodu.
Dobrze komponuje się z innymi krzewami i roślinami kwiatowymi.
Nadaje się do sadzenia pojedyńczo lub w grupach, na naturalne żywopłoty, do ogrodów rustykalnych, albo obok miejsc wypoczynku.
Rady ogrodnika:
- lubi stanowisko słoneczne lub półcieniste,
- podłoże żyzne, wilgotne,
- jest mrozoodporna,
- znosi każdego rodzaju cięcie.
W naszej ofercie krzewy o wysokości 50-60 cm ukorzenione w 2-litrowych pojemnikach.