Egzotyczne owocowe pnącze...
Kadsura coccinea
Kadsura coccinea to egzotyczne pnącze, które zachwyca soczystą zielenią liści i oryginalnymi, czerwonymi owocami przypominającymi wielkie maliny. Ta rzadko spotykana roślina wniesie do Twojego ogrodu wyjątkowy, orientalny charakter, a przy tym świetnie komponuje się też z innymi roślinami ozdobnymi.
Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie można ją spotkać w lasach subtropikalnych Chin, Wietnamu, Laosu i Tajlandii. W naturalnym środowisku oplata drzewa i wspina się po skałach zwykle na wysokości od 400 do 1900 metrów n.p.m. tworząc spektakularne, zielone ściany. Roślina ta jest od wieków ceniona w kulturze wschodniej, gdzie przypisywano jej niemal mistyczne właściwości.
To silnie rosnące pnącze, osiągające około 5 metrów długości, idealne do prowadzenia przy pergolach, kratkach i podporach.
Liście błyszczące, skórzaste, intensywnie zielone, półzimozielone w cieplejszym klimacie.
Kwiaty kremowe lub różowawe, subtelnie pachnące, pojawiają się wiosną i wczesnym latem, dodając roślinie elegancji.
Owoce - to największa ozdoba tej rośliny, czerwone, kuliste, jadalne, do 10 cm średnicy, przypominające egzotyczne maliny, pojawiają się jesienią, nadając ogrodowi bajkowego charakteru.
Kwiaty przyciągają zapylacze, a owoce są chętnie zjadane przez ptaki.
Dzięki swojemu eleganckiemu pokrojowi i dekoracyjnym owocom świetnie komponuje się z:
Magnoliami i kameliami – dla stworzenia orientalnej kompozycji.
Wiciokrzewami i clematisami – aby uzyskać spektakularne kwitnienie przez cały sezon.
Paprociami i hostami – dla pięknego kontrastu w półcienistym ogrodzie.
Bambusami i trawami ozdobnymi – aby nadać ogrodowi nowoczesnego, egzotycznego charakteru.
Choć Kadsura coccinea nie jest obecnie oficjalnie uznana za gatunek zagrożony, jej naturalne populacje maleją z powodu wylesiania i ekspansji rolnictwa. Uprawiając ją w ogrodzie, nie tylko zyskujesz unikalną ozdobę, ale także pomagasz chronić bioróżnorodność.
Warto wiedzieć, że... w tradycyjnej medycynie chińskiej jej owoce są stosowane jako naturalny środek wzmacniający. Podobno prażone owoce mają działanie hipnotyczne i uspokajające. Nasiona są afrodyzjakiem, a korzenie i łodygi są stosowane w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, zapaleniu żołądka i jelit, reumatyzmu, lumbago i w celu poprawy krążenia krwi. Liście są stosowane w leczeniu egzemy.
Jest bliską kuzynką innej ciekawej rośliny – Schisandra chinensis, czyli cytryńca chińskiego.
W Azji wierzy się, że posiadanie tej rośliny w ogrodzie przynosi harmonię i dobre zdrowie.
Photo: Fumikas Sagisavas, CC0, via Wikimedia Commons
Rady ogrodnika:
Stanowisko: Najlepiej rośnie w półcieniu lub na stanowisku z porannym słońcem i popołudniowym cieniem.
Gleba: Żyzna, wilgotna, dobrze przepuszczalna, najlepiej o odczynie lekko kwaśnym.
Podlewanie: Regularne, ale bez przesady – gleba powinna być wilgotna, ale nie podmokła.
Podpory: Aby mogła zaprezentować swój pełny urok, warto prowadzić ją przy kratkach, pergolach, altanach lub ogrodzeniach.
Nawożenie: W okresie wzrostu warto stosować nawozy organiczne lub wieloskładnikowe, wspomagające zdrowy rozwój pnącza.
Mrozoodporność: Niestety, jest to roślina delikatna na mróz – toleruje temperatury do ok. -10°C.
Zimowanie: Najlepszym rozwiązaniem jest uprawa w donicy, którą na zimę przenosimy do chłodnego, jasnego pomieszczenia o temperaturze 5-10°C.
W cieplejszych rejonach Polski można próbować uprawy w gruncie, ale wymaga grubej warstwy ściółki, włókniny i zabezpieczenia przed mrozem.
Niezwykła rzadkość w Polsce – to coś dla kolekcjonerów nietypowych gatunków roślin.
W naszej ofercie rośliny ukorzenione w 1-litrowych pojemnikach.
Opracowanie: MB