Ziele długowieczności...
Pnąca bylina o właściwościach leczniczych!
Jiaogulan
Gynostemma pentaphyllum
Jiaogulan - zioło nieśmiertelności pochodzące z południowych krańców Chin, północnego Wietnamu , Korei Południowej i Japonii. Jiaogulan jest najbardziej znany jako lek ziołowy; od tysięcy lat stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. W swoim składzie zawiera wiele witamin i minerałów jak cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, selen, wapń i żelazo.
Chińczycy uważają, że Jiaogulan może:
- hamować namnażanie się komórek nowotworowych,
- zwiększać sprawność mięśnia sercowego,
- przeciwdziałać marskości wątroby,
- jest inhibitorem dla niektórych bakterii, np. w ich obecności ginie staphylococcus aureus,
- reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy i zawałowi serca,
- poprawia funkcje nerek,
- picie wieczorem naparu poprawia jakość i długość snu,
- antydepresant - utrzymuje stan równowagi organizmu,
- stymuluje wytwarzanie tlenku azotu, który odblokowuje i poszerza naczynia krwionośne,
- podnosi odporność,
- ma działanie przeciwzapalne m. in. na wrzody żołądka,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- zwiększa wydolność układu oddechowego,
- poprawia przemianę materii,
- reguluje przepływ krwi, usuwa zastoje krwi,
- działa przeciwbólowo,
- przeciwdziała pogrubianiu się ścianek żył na skutek syntezy białek i DNA,
- chroni DNA przed uszkodzeniem, co opóźnia proces starzenia się organizmu.
We współczesnej medycynie Jiaogulan jest też nazywany 'pięciolistnym żeńszeniem' - mówi się, że ma podobne właściwości, ale cztery razy mocniejsze działanie !
Herbatka może być przygotowana zarówno ze świeżych jak i z suszonych listków. Liście gotuje się przez 3 minuty lub parzy tak, jak herbatę i gotowe!
Świetnie nadaje się też do sałatek. Jej delikatnie słodkawy smak będzie przyjemnością dla niejednego podniebienia.
Liście i młode pędy można pozyskiwać przez cały okres wzrostu. Przycinanie rośliny w tym celu nie szkodzi pnączu, wręcz przeciwnie - powoduje jej lepsze rozkrzewianie się.
Rady ogrodnika:
Roślinę najlepiej uprawiać w żyznej ziemi, na miejscach dobrze oświetlonych, ale niezbyt silnie nasłonecznionych.
Wytrzymuje mrozy do -15°C, dlatego w gruncie może być uprawiana w cieplejszych rejonach kraju i starannie okrywana na zimę.
Może rosnąć w pojemnikach - latem na balkonie lub tarasie, a zimą w chłodnym, ale nie mroźnym miejscu. Przez cały rok może być uprawiana w pomieszczeniu, np. w kuchni.
Cięcie: jest byliną pnącą, dlatego wczesną wiosną wszystkie pędy roślin uprawianych w gruncie trzeba przyciąć tuż nad ziemią.
Uwaga: Jeśli uprawiasz Jiaogulan w doniczce w mieszkaniu i w okresie jesienno-zimowym nie wygląda atrakcyjnie, ma zeschłe liście i ogołocone pędy - to znak, że roślina chce odpocząć, czyli zachowuje się jak bylina. Nie wyrzucaj jej, pozwól jej odetchnąć; w tym celu przytnij niziutko wszystkie pędy; jeśli zachodzi taka konieczność to przesadź do większego pojemnika i podlewaj umiarkowanie, najlepiej tylko wtedy, gdy ziemia będzie przesychała w doniczce. W lutym możesz zasilić delikatnym roztworem nawozu organicznego, np. Biohumusem i czekaj cierpliwie na nowe pędy i cenne liście, które roślina wypuści z systemu korzeniowego :)
W naszej ofercie rośliny ukorzenione w 1,5-litrowych pojemnikach.