Soczyste owoce...
Jarzębogrusza uszkowata SHIPOVA łac. Sorbopyrus auriculata
Bardzo rzadki mieszaniec jarzęba mącznego i gruszy pospolitej znany od początku XVII wieku.
Drzewo pokrojem przypomina gruszę, szybko rośnie, sadzi się je raczej jako drzewo ozdobne w arboretach i ogrodach niż w sadach dla owoców, chociaż ma smaczne owoce.
Kwiaty białe, zebrane w baldachogrona pojawiają się w połowie maja.
Owocuje w pierwszej połowie września, ale na pierwsze owoce trzeba niestety poczekać kilka lat; owoce wielkości dużej moreli, ubarwione jak gruszki - żółte z czerwonymi rumieńcami od słońca. Miąższ żółtawy, soczysty i słodki, smaczny.
Owoce jarzębogruszy nadają się świetnie do sporządzania kompotów, nalewek, marynat w occie i innych przetworów domowych.
Rady ogrodnika:
Jarzębogrusze są odporne na większość chorób grusz i kiepskie warunki pogodowe.
Gatunek bardzo wytrzymały na mróz.
Udaje się najlepiej na dobrze zdrenowanym, wilgotnym podłożu, w słońcu.
Dobrze rośnie także na bardziej cienistych wystawach, ale wtedy słabiej owocuje.
W naszej ofercie krzewy o wysokości około 40-60 cm ukorzenione w pojemnikach 2-litrowych.
Opracowanie: MB