Ciekawostka dla kolekcjonerów- gruszki na jarząbie...
Jarząb domowy SASSENHEIMER RIESEN
Sorbus domestica
Odmiana pochodzi z Sossenheim, dzielnicy Frankfurtu nad Menem.
To jedno z najstarszych, długowiecznych i zapomnianych drzew użytkowych, wyparte przez coraz to nowsze gatunki roślin sadowniczych.
Bardzo rzadko spotykane, nawet w krajach, skąd się wywodzi (południowa Europa, Rosja).
Dorasta do kilkunastu metrów wysokości.
Z reguły dożywa 150-200 lat, maksymalnie 400.
Starsze okazy mają szeroką, okrągławą koronę o malowniczym pokroju.
Z liści bardzo podobne do jarząbu pospolitego.
Kwiaty białe, baldachowate, pojawiają się w maju.
Jarząb domowy posiada największe owoce z całego rodzaju Sorbus - do 4 cm średnicy.
Z kształtu i wielkości przypominają gruszki ulęgałki w kolorze żółtym, od strony słonecznej przebarwiających się na kolor czerwonawy i tak jak one są jadalne dopiero po ulęgnięciu. Zaczynają dojrzewać w połowie września i opadają wtedy stopniowo z drzew. W tym stadium są jeszcze niesmaczne na świeżo - twarde i cierpkie. Dopiero po tygodniu - dwóch, stają się dojrzałe i miękkie - wtedy nadają się do spożycia.
Są doskonałe na przetwory, dżemy, syropy oraz nalewki, jako dodatek do wypieków, nadając im wspaniały, korzenny zapach.
Jarząb domowy ozdobny jest z malowniczego pokroju, dużych kwiatów, przebarwiających się jesienią liści w ciepłych kolorach czerwieni, jak i ozdobnych owoców, które nie zebrane - stanowią pokarm dla ptaków.
Stare okazy mogą obradzać ponad 500 kg owoców.
Sekrety uprawy:
Wymagania glebowe ma niewielkie, choć jeśli zależy nam na obfitym owocowaniu należy posadzić jarząb domowy na glebie żyznej, najlepiej wapiennej, z dobrym drenażem.
Potrzebuje pełnego słońca, zwłaszcza w Polsce wschodniej i północnej.
Wiosną późno rozpoczyna wegetację, ale jesienią długo zdobią go kolorowe liście.
W naszej ofercie drzewka ukorzenione w pojemnikach 3-litrowych. Mają wysokość 60 cm.