Wartościowe owoce...
Granatowiec właściwy
Punica granatum
Uprawiany od stuleci gatunek o jadalnych, smacznych i zdrowych owocach.
Granat to bardzo piękna roślina, która najbardziej może zachwycać swymi pąsowymi kwiatami i owocami - tzw. 'jabłkami granatu'.
Listki ma zielone, owalne, ostro zakończone.
W uprawie pojemnikowej w odpowiednich warunkach, można doczekać się własnych owoców już nawet po 2 latach.
W warunkach mieszkaniowych taka roślina osiąga ok. 1,5 metra wysokości.
Granatowca właściwego można także uprawiać w gruncie, ponieważ ta odmiana granatu wytrzymuje przymrozki nawet do -15 stopni, oczywiście jeżeli odpowiednio taką roślinę zabezpieczymy poprzez okrycie matami słomianymi - to pozwoli roślinie przetrwać zimę w gruncie.
Nadaje się też do prowadzenia w formie bonsai.
Oprócz walorów ozdobnych owoce granata mają także wartości lecznicze i zdrowotne. Owoce granatowca właściwego są bogatym źródłem witaminy C, E, B oraz A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W składzie znajdziemy również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu.
W 100 gramowej porcji świeżych owoców znajduje się średnio ok 80 kilokalorii.
Warto wiedzieć: Owoce granatu ze względu na dużą ilość nasion były używane w starożytnych czasach jako symbol płodności, a kwiaty za symbol miłości. W Grecji nowożeńcom do dziś rzuca się pod nogi owoce granatu i życzy szczęścia, dobrobytu i płodności.
Zawarte w owocach przeciwutleniacze spowalniają działania rakotwórcze. Efekt ten zawdzięczamy dużej ilości kwasu ellowego, który hamuje rozwój między innymi raka płuc, prostaty, wątroby czy przełyku. Dodatkowo spożywanie świeżych owoców korzystnie wypływa na naszą psychikę. Owoce szczególnie polecane są dla osób pracujących umysłowo i narażonych na duży stres.
Jedną z największych zalet owoców grantu jest jego wpływ na popęd seksualny. Sok przeciwdziała impotencji, ogranicza problemy z erekcją i korzystnie wpływa na doznania erotyczne obu płci. Co więcej, u mężczyzn przechodzących terapię antyrakową prostaty, substancje zawarte w owocach obniżają poziom antygenu gruczołu krokowego, co korzystnie wpływa na efekty terapii.
Substancje zawarte w owocach mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny oraz serce. Regularne spożywanie spowalnia procesy starzenia się skóry.
Skórka oraz kora dojrzałego granatowca obfituje w dużą ilość garbników, wykorzystywanych w medycynie i garbarstwie. Z liści sporządza się herbatę, a z korzeni – cenioną czarną farbę.
Rady ogrodnika:
Wymaga stanowiska słonecznego.
Zimuje w pomieszczeniu jasnym, w temperaturze 2-10 st. C.
Lubi podłoże próchniczne z domieszką ziemi uprawnej, pH 5,8-6,5.
Podlewany umiarkowanie, ziemia powinna być stale jednakowo wilgotna, także zimą.
Zalecane cięcie formujące - owoce zawiązują się tylko na tegorocznych pędach, warto o tym pamiętać przycinając drzewko.
Do uprawy doskonale nadają się szklarnie oraz ogrody zimowe.
W naszej ofercie rośliny o wysokości około 50 cm ukorzenione w 2-litrowych pojemnikach.