O wielkich owocach...
Głóg schraderiana łac. Crataegus schraderiana
Ten atrakcyjny głóg pochodzi z południowo-wschodniej Europy i zachodniej Azji. To jeden z najlepszych głogów, który uprawia się dla owoców - mają one doskonałą jakość deserową.
Drzewo ma kulisty pokrój korony, dorasta do 3 - 4 m wysokości i podobnej rozpiętości.
Liście głęboko wcięte, błyszczące, ciemnozielone, pokryte srebrzystymi włoskami.
Kwiaty o kremowym kolorze, wydzielają niezbyt przyjemny zapach.
Owoce purpurowe, kuliste, stosunkowo duże, wielkości wiśni, dojrzewają pod koniec września i niemal przez miesiąc pozostają na drzewie.
Można je wykorzystać na przetwory, do wypieku ciast, do deserów oraz do suszenia, ale bardzo dojrzałe doskonale smakują zrywane prosto z drzewa - są niezwykle przyjemne w smaku, soczyste i niemal rozpływające się w ustach, polecam...
Mają działanie lecznicze, a spożywane regularnie, w postaci herbaty z suszu albo nalewki, wzmacniają serce i układ krwionośny.
W owocu znajduje się do pięciu nasion złączonych w jedną całość, zatem można je drylować jak owoce pestkowe.
Niezwykle wytrzymały, to idealna propozycja do mniejszego ogrodu.
Świetnie nadaje się do ogrodów naturalistycznych, rustykalnych, wiejskich, dzikich, angielskich i przyjaznych ptakom.
Obraz Elisabeta Schipor z Pixabay
Rady ogrodnika:
Toleruje szeroką gamę gleb, nawet wapienne, ciężkie gleby gliniaste i okresowo mokre stanowiska.
Dobrze znosi zanieczyszczenia miejskie i warunki przybrzeżne.
Preferuje pełne słońce lub półcień.
Wymaga minimalnego przycinania.
Mrozoodporny.
W naszej ofercie rośliny o wysokości 30-40 cm ukorzenione w 5-litrowych pojemnikach.
Opracowanie: MB