O zapachu curry...
Eskallonia resinosa
Występuje w Andach, od południowego Ekwadoru po Peru i Boliwię, na wysokości od 2600 do 4200 m n.p.m. w sezonowo suchych lasach reglowych na zboczach górskich.
To wiecznie zielony krzew lub drzewo dorastające w stanie naturalnym od 2 do 10 m wysokości.
Pień ma nieregularny kształt i jest często skręcony, z czerwonawo-papierową, łuszczącą się korą.
Kwiaty białe, małe ok. 1 cm długości, zebrane w grona lub wiechy.
Liście podłużne do lancetowatych, drobno ząbkowane, często skupione na końcach gałązek, ciemnozielone, pachnące curry, gdy są wilgotne, np. po deszczu.
W naszych warunkach klimatycznych może urosnąć do około 1,5 m wysokości.
Warto wiedzieć, że... ten gatunek dostarcza twardego drewna na narzędzia i jest często używany do produkcji chaquitacllas (narzędzia używanego do orki gleby) przez rdzenną ludność Andów od czasów starożytnych. Drewno było prawdopodobnie też używane przez Inków do wyrobu ceremonialnych waz zwanych kero. Liście są używane jako źródło beżowego barwnika stosowanego do bawełny i wełny. Liście o zapachu curry wykorzystywane są też w kuchni.
Photo:Scott Zona from Miami, Florida, USA, CC BY 2.0
Rady ogrodnika:
Najlepiej czuje się w dobrze przepuszczalnych glebach na stanowiskach słonecznych.
Toleruje okresowe przesuszenie.
W mroźne zimy okrywać, chronić przed wysuszającym wiatrem.
Pielęgnacja podobnie, jak u budlei.
W naszej ofercie rośliny ukorzenione w 2-litrowych pojemnikach.