Leczniczy...
Dereń lekarski
Cornus officinalis
Odmiana wartościowa, bardzo rzadko spotykana, kolekcjonerska. Kwitnienie zaczyna około tygodnia wcześniej od Cornus mas.
Gatunek przypominający derenia jadalnego, pochodzący z Chin i Korei. Wartościowa roślina dająca jadalne, lecznicze owoce. Można prowadzić ją w formie krzewu lub małego drzewka. Dorasta do około 5 metrów wysokości i podobnej średnicy.
Na przedwiośniu, zanim inne rośliny pokryją się zielenią i zakwitną, dereń obsypany jest żółtymi, miododajnymi kwiatkami. Dodatkowym walorem ozdobnym drzewka jest dekoracyjna, łuszcząca się kora; u starszych drzewek przybiera pomarańczowe odcienie.
Drzewka derenia mają wyjątkowo ładny pokrój, a że są niewielkie, nadają się na działkowe żywopłoty nieformowane lub osłony przeciwwietrzne.
Oryginalnie ułożone liście przebarwiają się jesienią na żółto i czerwono. W okresie dojrzewania owoców (IX), gdy pomiędzy liśćmi widoczne są błyszczące owoce o głębokiej czerwieni - roślina wygląda szczególnie atrakcyjnie.
Owoce używane są do domowego wyrobu wybornych nalewek, konfitur i marynat. W pełni dojrzałe, mogą być używane jako komponent sałatek lub do dekoracji potraw.
Właściwości lecznicze derenia wynikają ze składu chemicznego owoców. Oprócz cukrów i kwasów organicznych, występują w nich garbniki, witaminy, w tym C i P, oraz sole mineralne.
Owoce rozciera się z miodem i podaje przy biegunkach, bólach żołądka i zaburzeniach przemiany materii.
Warunki uprawy:
- na uwagę zasługuje mała podatność kwiatów na wiosenne przymrozki,
- może rosnąć na glebach niezbyt żyznych, o odczynie zbliżonym do obojętnego,
- toleruje okresowy niedobór wody,
- odporny na szkodniki, choroby i mróz,
- cięcie korygujące wykonywać najlepiej podczas kwitnienia.
W naszej ofercie drzewka ukorzenione w pojemnikach 3-litrowych, mają wysokość ok. 50-70 cm.