Leczniczy...
Dereń jadalny KASANLAK
Cornus mas
Poszukiwana, bardzo wartościowa odmiana wielkoowocowa pochodząca z Bułgarii.
Roślina dająca jadalne, lecznicze owoce.
Można prowadzić ją w formie krzewu lub małego drzewka.
Dorasta do 2-3m wysokości.
Na przedwiośniu, zanim inne rośliny pokryją się zielenią i zakwitną, dereń obsypany jest drobnymi, żółtymi kwiatkami.
Drzewka derenia mają wyjątkowo ładny pokrój, a że są niewielkie - nadają się nawet do małych ogrodów.
Oryginalnie ułożone liście - przebarwiają się jesienią na żółto i czerwono.
W okresie dojrzewania owoców, gdy pomiędzy liśćmi widoczne są błyszczące owoce o głębokiej czerwieni, roślina wygląda szczególnie atrakcyjnie.
Owoce używane są do domowego wyrobu wybornych nalewek, konfitur i marynat. W pełni dojrzałe owoce, mogą być używane jako komponent sałatek lub do dekoracji potraw.
Przepis na ''fałszywe oliwki'':
Owoce derenia jadalnego czyścimy z liści i ogonków. Na sok lub nalewkę oddzielamy dojrzałe, czerwone owoce, zaś do kiszenia pozostawiamy zielone. Owoce kisi się tak samo jak prawdziwe oliwki czy ogórki. Proponowana proporcja solanki to 9:1.
Solanka: 10 dag soli (4-5 łyżek), 1 litr wody, liście winogron lub dębu,
Właściwości lecznicze derenia wynikają ze składu chemicznego owoców. Oprócz cukrów i kwasów organicznych, występują w nich garbniki, witaminy, w tym C i P, oraz sole mineralne.
Owoce rozciera się z miodem i podaje przy biegunkach, bólach żołądka i zaburzeniach przemiany materii.
Warunki uprawy:
- na uwagę zasługuje mała podatność kwiatów na
wiosenne przymrozki,
- może rosnąć na glebach niezbyt żyznych, o odczynie
zbliżonym do obojętnego,
- toleruje okresowy niedobór wody,
- mrozoodporny.