Dereń jadalny Jolico
Cornus mas
Wartościowa odmiana o wyjątkowo dużych, ciemnoczerwonych owocach (5,5-6 g) i małym udziale pestki (ok. 10 % wagi) pochodząca z Austrii.
Bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania.
Roślina dająca jadalne, lecznicze owoce.
Można prowadzić ją w formie krzewu lub małego drzewka. Dorasta do 3 m wysokości.
Na przedwiośniu, zanim inne rośliny pokryją się zielenią i zakwitną, dereń obsypany jest drobnymi, żółtymi kwiatkami.
Drzewka derenia mają wyjątkowo ładny pokrój, a że są niewielkie, nadają się na działkowe żywopłoty nieformowane lub osłony przeciwwietrzne.
Oryginalnie ułożone liście przebarwiają się jesienią na żółto i czerwono. W okresie dojrzewania owoców, gdy pomiędzy liśćmi widoczne są błyszczące owoce o głębokiej czerwieni, roślina wygląda szczególnie atrakcyjnie.
Owoce używane są do domowego wyrobu wybornych nalewek, konfitur i marynat. W pełni dojrzałe, mogą być używane jako komponent sałatek lub do dekoracji potraw.
Właściwości lecznicze derenia wynikają ze składu chemicznego owoców. Oprócz cukrów i kwasów organicznych, występują w nich garbniki, witaminy, w tym C i P, oraz sole mineralne.
Owoce rozciera się z miodem i podaje przy biegunkach, bólach żołądka i zaburzeniach przemiany materii.
Warunki uprawy:
- na uwagę zasługuje mała podatność kwiatów na wiosenne przymrozki,
- może rosnąć na glebach niezbyt żyznych, o odczynie zbliżonym do obojętnego,
- toleruje okresowy niedobór wody,
- odporny na szkodniki i choroby.
Oferowane sadzonki mają ok. 40-60 cm wysokości (nie mierząc doniczki), są ukorzenione w pojemnikach 3-litrowych, już owocują.