Leczniczy o pstrych liściach
Dereń jadalny Elegantissima
Cornus mas Elegantissima
Roślina dająca jadalne, lecznicze owoce.
Można prowadzić ją w formie krzewu lub małego
drzewka. Dorasta do 2-3m wysokości.
Na przedwiośniu, zanim inne rośliny pokryją się
zielenią i zakwitną, dereń obsypany jest drobnymi,
żółtymi kwiatkami.
Drzewka derenia mają wyjątkowo ładny pokrój, a że są
niewielkie, nadają się na działkowe żywopłoty
nieformowane lub osłony przeciwwietrzne.
Oprócz owoców dodatkową ozdobą krzewu są
oryginalnie ułożone liście, bardzo dekoracyjne,
zielono-żółto nakrapiane, przebarwiają się jesienią
na czerwono-purpurowo.
widoczne są błyszczące owoce o głębokiej czerwieni,
roślina wygląda szczególnie atrakcyjnie.
Owoce używane są do domowego wyrobu wybornych
nalewek, konfitur i marynat.
W pełni dojrzałe, mogą być używane jako komponent
sałatek lub do dekoracji potraw.
Właściwości lecznicze derenia wynikają ze składu
chemicznego owoców.
Oprócz cukrów i kwasów organicznych, występują
w nich garbniki, witaminy, w tym C i P, oraz
sole mineralne.
Owoce rozciera się z miodem i podaje przy biegunkach,
bólach żołądka i zaburzeniach przemiany materii.
Warunki uprawy:
- na uwagę zasługuje mała podatność kwiatów na
wiosenne przymrozki,
- może rosnąć na glebach niezbyt żyznych, o odczynie
zbliżonym do obojętnego,
- toleruje okresowy niedobór wody,
- odporny na szkodniki i choroby.