Zimozielony...
Dąb ostrolistny łac. Quercus ilex
Te kopulaste, gęsto rozgałęzione drzewo pochodzi z południa Europy. Rośnie dziko we Francji, Włoszech i Hiszpanii. Do wysokości 1500 m n.p.m jest też często uprawiane w USA. Dobrze sprawdza się tam w roli składnika pasów wiatrochronnych, gdyż potrafi rosnąć bezpośrednio na piasku i toleruje długotrwałe susze.
W chłodniejszych rejonach Europy jesienią zrzuca nawet do 50% swoich liści.
Cechuje się szarą, węglistą korą, początkowo gładką, lecz szybko pękającą na niewielkie, nieregularne płaty.
Liście za młodu przypominające te od ostrokrzewu, starsze skórzaste, mocno wydłużone, czasem ząbkowane, lecz zazwyczaj całobrzegie. Wierzch liścia ciemnozielony, spód jaśniejszy, pokryty delikatnymi, sinymi włoskami. Liście oglądane z dużej odległości, wydają się niemal czarne.
Owoc - to niewielki żołądź z łuskowatą miseczką pojawiający się jesienią.
W stanie naturalnym dorasta do około 17 m wysokości.
Warto wiedzieć, że... dąb ostrolistny to jeden z najważniejszych gatunków w sadach truflowych. Z nim współżyje najbardziej ceniona trufla biała i czarna.
Największe znaczenie mają te dęby dla gospodarki południowych regionów Hiszpanii, skąd pochodzi słynna szynka pozyskiwana z czarnych świń pasących się w lasach dębowych, żywiących się wyłącznie ziołami i żołędziami.
Rady ogrodnika:
Posadź w przepuszczalnym podłożu na stanowisku słonecznym, najlepiej osłoniętym.
Wytrzymuje mrozy do -17'C.
Nadaje się do uprawy pojemnikowej.
W naszej ofercie rośliny o wysokości około 30-40 cm ukorzenione w 3-litrowych pojemnikach.
Poniżej przykładowa sadzonka w grudniu.