Jest bliskim krewnym zwykłego czosnku, ma też wszystkie jego zdrowotne właściwości, jednak smak czosnku niedźwiedziego jest delikatniejszy. Jada się głównie jego liście. Aromatyczne, pachnące czosnkiem - zawierają dużo witaminy C, związki siarki, olejki eteryczne, mikroelementy oraz inne cenne substancje. Zalecane są jako składnik wiosennych zup, sosów można je też dodawać do sałatek, kisić oraz marynować w oliwie, nadaje się doskonale jako posypka do kanapek, zapiekanek, itp.
Nalewki, potrawy i wina przyrządza się od razu po zebraniu świeżych liści i cebul.
Czosnek niedźwiedzi to wieloletnia roślina osiągająca od 20 do 50 centymetrów wysokości. Z pokrytej półprzeźroczystą błoną cebuli wyrasta trójkanciasta, bezlistna łodyga z dorodnym baldachowatym kwiatostanem u góry. Drobne, białe kwiatki do łodygi przytwierdzone są znacznie dłuższymi, rozchodzącymi się w różnych kierunkach szypułkami. Kwiaty są zarówno samopylne jak i owadopylne. Czas kwitnienia to przełom kwietnia i maja.
Liście czosnku niedźwiedziego wyrastają po dwa wprost z cebuli. Mają szerokolancowaty lub owalny kształt i soczystą, zieloną barwę.
Owocem czosnku niedźwiedziego jest torebka, która po pęknięciu uwalnia 6 nasion.
Jeśli chodzi o działanie czosnku niedźwiedziego to jest ono podobne do działania czosnku pospolitego. Docenia się go przede wszystkim za skuteczne działanie antybakteryjne i pobudzające powstawanie śluzu w oskrzelach. Obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy i poprawia pracę serca. Stymuluje układ pokarmowy do wydzielania soków trawiennych i żółci. Sok stosuje się w dietach odchudzających. Pomaga oczyścić organizm z zalegających po zimie zbędnych substancji i pobudza jelita do skuteczniejszego wydalania. Uważa się również, że czosnek niedźwiedzi zapobiega nawet niektórym rodzajom raka złośliwego.