Cząber ogrodowy - nasiona - 1 g
Satureja hortensis
Cząber ogrodowy jest jednoroczną rośliną z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Dorasta do wysokości 40-60 cm, pęd główny jest silnie rozgałęziony,
pędy boczne gęsto ulistnione liśćmi lancetowatymi, całobrzegimi. W kątach liści wyrasta duża ilość krótkopędów, zwiększających masę rośliny.
Warunki uprawy: gleba lekka, przepuszczalna z dużą zawartością wapnia,
- stanowisko słoneczne, osłonięte.
Cząber posiada właściwości lecznicze.Główną substancją czynną cząbru jest olejek eteryczny. Ponadto znajdują się w nim garbniki i żywice.
Świeże ziele cząbru zawiera witaminę C i dużo składników mineralnych, w tym jod, żelazo, potas, wapń i magnez.
Cząber działa trawiennie, likwiduje wzdęcia, zwiększa apetyt. Działa uspokajająco i wzmacniająco na układ nerwowy i sprawność intelektualną.
Zewnętrznie jest stosowany do kąpieli w stanach zapalnych skóry.
Wysiew:
Nasiona wysiewamy bezpośrednio do gleby w kwietniu, w rzędy co 30 cm, a w rzędzie co 3 cm.
Przykrywamy bardzo cienką warstwą gleby lub nie przykrywamy i delikatnie uklepujemy.
Po wschodach (za 2-3 tygodnie) rośliny przerywamy tak, aby odległość między nimi wynosiła 10-15 cm.
Robiąc rozsadę w domu, siejemy nasiona do doniczki w marcu. Po ukazaniu się pierwszych liści pikujemy rośliny lub przerywamy, by nie rosły za gęsto. Na miejsce stałe sadzimy je od połowy kwietnia, kiedy rośliny mają kilka cm.
Na początku wzrostu rośliny wymagają starannego odchwaszczania. Cząber można uprawiać w doniczkach na balkonie lub na parapecie.
Zastosowanie:
Jest świetnym dodatkiem do potraw z ryb, mięs i fasoli, zup oraz sosów. Doskonały do kwaszenia ogórków. Posiada właściwości lecznicze, pobudza apetyt, podnosi strawność potraw.
W naszej ofercie 1 g nasion.