Jagody życia...
Cytryniec chiński - nasiona - 5 szt
Schisandra chinensis
Cytryniec chiński jest ciekawym, wieloletnim pnączem o właściwościach leczniczych.
Występuje również pod nazwami: Wu Wei Zi, O Mi Cha, Shizandra, Magnolia wine.
Jest to roślina odporna na mrozy, wytrzymująca do ponad -30 stopni, osiągająca wysokość do około 12 metrów (1m rocznie), występująca w wielu regionach Chin, Korei, Japonii i Rosji.
Łodygi Cytryńca o średnicy 1-2 cm, wijące się i giętkie wspinając się obrastają drzewa i krzewy lub ścielą się na podłożu. Ciemnozielone liście z czerwonymi ogonkami o kształcie eliptycznym wyrastają z brązowych pędów dając atrakcyjny wygląd tej roślinie. Jesienią liście wybarwiają się na żółto.
Cytryniec należy do roślin rozdzielnopłciowych, to znaczy, że na tej samej roślinie występują jednocześnie kwiaty żeńskie i męskie.
Kwiaty są drobne, koloru białego,czasem o odcieniu różowym lub kremowym, pojawiają się na przełomie maja i czerwca. Cytryniec owocuje od połowy sierpnia do połowy września, pokrywając się gronami jaskrawo czerwonych, bardzo efektownych jagód o średnicy ok. 6 - 8 mm, zazwyczaj zawierającymi 10 - 40 owoców.
Cytryniec chiński a zwłaszcza jego jagody, należą do grupy ziół mających szczególnie znaczenie w tradycyjnej medycynie Chińskiej, stosowane od czasów najwcześniejszych dynastii, były niezwykle cenione dzięki zdolności do przedłużenia zdrowego i młodego wyglądu.
Chińczycy uważają, że w ciągu 100 dni stosowania Wu Wei Zi - krew zostaje oczyszczona, powraca młodzieńczy wygląd i ostrość wzroku, a wszystko to dzięki specyficznemu wpływowi substancji tonizującej i wzmacniającej, która zawarta jest w owocach, liściach i korze - czyli schisandry - wspomagającej detoksyfikację i regenerację wątroby.
Regularne picie herbaty z cytryńca ma wywierać bardzo pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne, poprawiając dobre samopoczucie, wzrost energii oraz ostrość myślenia.
Przepis na leczniczą herbatkę:
Herbata z suszonych jagód posiada wspaniały, aromatyczny smak, można ją parzyć w termosie;
4 - 5 łyżeczek jagód zalać ( na ok. 15 min) dwoma szklankami wrzątku lub przygotować wywar wg. starej Chińskiej metody, czyli 2 do 4 łyżek stołowych jagód zalać wodą ( 2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia, kontynuować gotowanie na zmniejszonym ogniu do 12 minut. Jagody można parzyć kilkakrotnie, dopóki nie stracą koloru i smaku.
Wysiew:
Nasiona należy moczyć około 6-10 dni w wodzie, następnie zmieszać z piaskiem (1 część nasion na 3 cz. piasku) i przechowywać w temperaturze pokojowej, zwilżając co drugi dzień. Postępujemy tak przez miesiąc. Następnie przeprowadzamy stratyfikację: przechowywać pod śniegiem (w zimie) lub w zamrażarce o temperaturze -2 do -5°C przez miesiąc lub w temp. do 5°C np. w lodówce przez 2-2,5 miesiąca.
Wysiewamy nasiona w specjalnej ziemi do wysiewu lub torfu na głębokość 1,5-2 cm.
Gdy rośliny są wystarczająco duże, sadzimy je na miejsce stałe, zapewniając podpory wysokości 3-3,5 metra. Młode rośliny rosną dość wolno. Należy nawozić rośliny kompostem, obornikiem lub pełno składnikowymi nawozami mineralnymi (azot, potas, fosfor).
Cytryniec kwitnie od 4 - 5 roku życia
W naszej ofercie 5 nasion cytryńca chińskiego ze zbioru 2018r.