Helichrysum angustifolia Tall Curry zwyczajowo zwana jest kocanką curry - jej liście wydzielają silny aromat przypominający egzotyczną mieszankę przypraw.
Jest wspaniałym, świeżym dodatkiem do zup, sałatek, mięsa i ryb.
Roślinę tę coraz częściej można spotkać w przydomowych ogrodach...
W cieplejszych krajach jest uprawiana w gruncie jako roślina wieloletnia, ale w Polsce nie wytrzymuje mrozów - można ją uprawiać w pojemnikach na balkonach i tarasach.
Roślina zazwyczaj dorasta do 40–60 cm wysokości.
Charakteryzują ją długie, wąskie, zimozielone liście o srebrzystej barwie.
Warto wiedzieć, że... preparaty z kocanki mają właściwości silnie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe oraz antyoksydacyjne; są doskonałym środkiem stosowanym na skórę w celu gojenia ran, zaniku blizn oraz likwidacji stanów zapalnych i alergicznych skóry.
Picie naparów wspomaga układ odpornościowy i zalecane jest przy przeziębieniach, gorączce, bólach żołądka, schorzeniach wątroby oraz astmie. Inhalacje z naparów są pomocne w stanach zapalnych układu oddechowego.
Rady ogrodnika:
Nadaje się do uprawy w pojemnikach; można uprawiać też w gruncie, ale sezonowo.
Curry najlepiej odpowiada stanowisko ciepłe i słoneczne, wtedy prawidłowo rośnie i daje najlepszy plon.
Jej wymagania są niewielkie - toleruje słabsze, suche podłoża; ważne, aby gleba była przepuszczalna.
Co pewien czas sadzonki warto przyciąć, dzięki temu łatwiej się krzewią i dłużej zachowują atrakcyjny wygląd.
W naszej ofercie rośliny o wysokości ok. 20 cm ukorzenione w 1,5-litrowych pojemnikach.
Poniżej sadzonka w kwietniu.