O jadalnych owocach...
Cryptocarya alba
To wiecznie zielone drzewo z rodziny wawrzynowatych endemiczne dla Chile. Porasta stanowiska nawet 1500 metrów nad poziomem morza. Na niektórych obszarach Chile jest uważane za gatunek zagrożony, głównie z powodu nadmiernej eksploatacji i niszczenia siedlisk.
Jest cenione jako drzewo ozdobne i owocowe.
Pień jest prosty i prawie nie skręcony, kora stosunkowo gładka, z nielicznymi pęknięciami i sterczącymi łuskami u starszych okazów. Gałęzie środkowe grube i wznoszące się; gałązki końcowe cienkie i wiszące.
Dorasta w stanie naturalnym do 20 metrów wysokości i jednego metra średnicy.
Kwiaty zebrane są w gęste pęczki, zielonkawożółte, długości od trzech do czterech mm; hermafrodyty, mają sześć mięsistych, nierównych i owłosionych płatków.
Drzewo wytwarza jadalne owoce w kolorze czerwonym, zwane „peumos”. Owoce te składają się z różowej skórki, o intensywnym smaku i aromacie w okresie dojrzałości oraz dużych nasion przypominających orzechy - te cechy umożliwiły ich wykorzystanie w gastronomii. Owoce wykazują zdolność antyoksydacyjną.
Ma bardzo pachnące liście.
Warto wiedzieć, że... drewno jest bardzo twarde i odporne na wilgoć, a kora służy do garbowania i barwienia skór na kolor pomarańczowy.
Photo:Penarc, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Rady ogrodnika:
Roślina w stanie naturalnym rośnie w wodzie lub zakorzenia się w stałym cieku wodnym. Odpowiada to bagnom, torfowiskom, ciekom wodnym, brzegom jezior i rzek, ale może żyć też w suchych warunkach.
W pełni wystawiona jest na słońce lub półcień.
Roślina toleruje niskie temperatury do -8°C.
W naszej ofercie młode rośliny o wysokości około 10 cm ukorzenione w 2-litrowych pojemnikach.